formació
catàleg formatiu
L’oferta formativa de TJ es basa en cursos bàsics i d’aprofitament que es programen periòdicament i que configuren les ofertes formatives trimestrals del centre, juntament amb cursos complementaris que es realitzen de manera puntual.
LA JUSTÍCIA GLOBAL: UN REPTE PER a LES ENTITATS
A la nostra entitat volem treballar per a la justícia global, però per on comencem? Què signfica ser una entitat de justícia global? Com ho podem aplicar a la nostra entitat?
En aquesta formació organitzada conjuntament amb Lafede.cat, abordarem el concepte de “justícia global”, què és i com treballar-lo, tant des d’una entitat de pau, drets humans i desenvolupament, com des de qualsevol altra associació o grup informal que tingui vocació de treballar per la justícia i la transformació social.
Perspectiva de gènere i mesures d’igualtat per a associacions
Descobriu eines i recursos per promoure la igualtat de gènere a l’entitat!
En aquest curs coneixereu els conceptes bàsics en matèria d’igualtat de gènere i el marc conceptual que engloba la perspectiva de gènere. També, descobrireu eines i estratègies per incorporar la perspectiva de gènere a la vostra associació, tant a nivell de funcion
DISSENY I PLANIFICACIÓ DE PROJECTES ASSOCIATIUS
Coneixeu les claus per dissenyar i gestionar un projecte?
Redactar i avaluar els projectes de l’associació és clau per tal que siguin un èxit. En aquesta formació es combinarà teoria i pràctica per aprendre els aspectes fonamentals sobre el disseny, la planificació, la gestió i l’execució d’un projecte impulsat per una entitat.
PERSPECTIVA DE GÈNERE II: PLANS I MESURES D’IGUALTAT PER A ASSOCIACIONS
Disseny, planificació i aplicació de mesures concretes per a l’equitat de gènere.
En aquesta formació reflexionarem sobre com incorporar la perspectiva de gènere en el funcionament intern de l’entitat, centrant-nos en com elaborar un pla d’igualtat de l’entitat.
Com dissenyar un Pla Estratègic associatiu que respongui als reptes del futur?
Abordem els aspectes claus per iniciar un procés estratègic que permeti elaborar el full de ruta de l’entitat!
Si voleu conèixer la metodologia indicada per a poder crear el pla estratègic, no us podeu perdre aquesta formació. Al llarg de les diverses sessions es facilitaran recursos per analitzar la situació actual de l’entitat i sobre com iniciar un procés de reflexió estratègica. S’abordarà també aspectes claus sobre com formular i dissenyar un pla, així com posar-lo en marxa i fer-ne el seguiment. I es compartiran diversos exemples i casos pràctics d’altres organitzacions.
Introducció a l’avaluació dE L’impacte: una oportunitat de millora!
Avaluació de projectes: quines són les primeres passes? Com podem avaluar l’impacte que té el projecte que desenvolupem?
A través d’aquesta formació s’exploraran les primeres passes per iniciar una avaluació, promovent l’avaluació com a eina de millora contínua amb múltiples enfocaments i utilitats. Per exemple, s’abordaran pinzellades de la teoria del canvi i la seva aplicabilitat als projectes. A més, es durà a terme d’una forma pràctica per a que les entitats participants ho pugueu desenvolupar i aplicar en algun projecte de la vostra entitat.
Millorant els nostres projectes: tècniques, mètodes i consells
Com podem millorar el nostre projecte i el seu disseny (diagnosi, estructura, objectius, indicadors,cronograma…)?
En aquest taller, partint dels projectes i experiències de les entitats participants, s’abordaran quins són els obstacles i errors més habituals comesos en els projectes i es proposaran solucions i recomanacions per millorar-los. Aquestes recomanacions es complementaran tot facilitant eines i tècniques amb què enfortir el projecte i no només poder confeccionar millor les propostes sinó també garantir-ne un desplegament més curós. Per tant, si ja teniu un projecte redactat (ja sigui nou o que es ve desenvolupant fa anys) i voleu millorar-lo i fer-ne una revisió, no us perdeu aquesta formació!
Planificació i seguiment de projectes
Quines són les bases d’una bona planificació? Com podem millorar-la i així desenvolupar millors projectes? I com podem realitzat un eficient dels projectes?
En aquesta formació s’abordaran els diferents elements claus per garantir l’èxit a l’hora de planificar i executar projectes. Per a fer-ho, es mostraran diverses eines informàtiques i programaris que us poden ser útils de cara a aquesta tasca.
ÈTICA, VALORS I COHERÈNCIA PER A LA PRESA DE DECISIONS
Un mètode per aplicar l’ètica a la presa de decisions a l’entitat i per aconseguir la màxima coherència entre allò que dieu i allò que feu a l’entitat
La presa de decisions configura la cultura de l’associació, la seva manera de fer i el seu “caràcter” com a organització. Amb aquest mètode coneixereu els fonaments ètics de la vostra entitat, impulsareu la vostra missió a través de la vostra acció i de les vostres decisions i augmentareu de forma radical la coherència entre el que dieu i el que feu.
INTERCULTURALITAT I GESTIÓ DE LA DIVERSITAT RELIGIOSA A LES ENTITATS
Incorporem la perspectiva intercultural i la gestió de la plurarlitat religiosa a la nostra entitat!
La formació pretén obrir un espai pràctic i de reflexió sobre la perspectiva intercultural aplicada a la comunicació i de la gestió del pluralisme religiós en el si de les entitats. De què parlem quan diem interculturalitat? I pluralisme religiós? Es pot comunicar sense discriminar? Tenim present la diversitat de creences al barri o àmbit d’acció? Per on comencem?
Pugeu-vos al Balanç! Descobriu una eina de diagnosi i millora dels projectes
Dades x Associacions: Aprèn a treure profit de les dades obertes
Formació en dades obertes dirigida a les associacions.
En aquesta sessió respondrem a les principals preguntes: Quines dades poden ser útils? On les puc trobar? Què puc fer amb elles? Com les puc interpretar? També s’exposarà un cas pràctic.
L’organització d’esdeveniments socioculturals en clau comunitària
Participem i Decidim a Barcelona: com portem la iniciativa?
Des de la nostra entitat, com podem incidir en les decisions polítiques del nostre territori? Quins Instruments de participació i iniciatives ciutadanes? Com és l’estructura interna de l’Ajuntament de Barcelona?
En aquesta formació explorarem els instruments i eines de participació ciutadana que ofereix el reglament de l’Ajuntament de Barcelona, i com pot la ciutadania, les entitats i associacions utilitzar-lo per a incidir en les decisions polítiques de la ciutat o del seu barri, districte o àmbit. També, descobrirem que són i quins usos podem fer de les iniciatives ciutadanes i quines són les fases per elaborar una campanya.