Història de la casa

Inici » TORRE JUSSANA » Història

un edifici amb molta història!

Un edifici amb molta història!

Primera construcció i l’origen medieval

Segons consigna Bernat Bransi l’any 1879, l’edifici fou aixecat sobre una construcció anterior, “una masia deshabitada i molt antiga”. Es creu, doncs, que l’actual edifici havia estat una masia d’origen medieval, d’acord amb el que detallen unes escriptures que mencionen la construcció en el pas pel Camí de Sant Genís dels Reis Catòlics. Amb anterioritat també hauria fet funcions de torre de vigilància o de pas, al costat de la Torre Sobirana que es troba dins el laberint d’Horta i la Torre d’Horta a Can Cortada.

L’Edifici actual

L’actual edifici data de 1804, és un exemple d’habitatge de les famílies benestants barcelonines del s. XIX que s’estaven en els municipis propers a la ciutat de Barcelona. La seva construcció és d’influència neoclàssica francesa i, fins i tot, sembla còpia clara de la “folie” de l’Hôtel Guimard, de Claude Nicolás Ledoux. La solució compositiva es concreta en l’acumulació de blocs geomètrics adossats o superposats amb gran simetria. Les dues façanes tenen una resolució similar on destaca el porxo d’accés, mitjançant una doble escalinata amb balustrada, sustentat per columnes d’ordre jònic i coronat per un nínxol amb un gerro de terracota. Es va construir per encàrrec del comerciant Joaquim Milà de la Roca i Serra.

Els seus usos al llarg dels temps

Ja al segle XX es té constància de l’ús de la Torre Jussana com a masia i durant el període de la Guerra civil actuà com allotjament de persones refugiades. El febrer de 1979 s’hi instal·la l’escola “Nostre Temps” per impartir ensenyaments de primària i secundària, una iniciativa de Mercè Galilea i Montserrat Solé i Bas. L’escola finalitza la seva activitat amb el curs 1987-1988.

La Família Martí-Valls van ser els darrers propietaris. El 1991 la finca va ser adquirida per l’Ajuntament de Barcelona, on alberga en un primer moment les oficines de l’Olimpíada Cultural 1992. L’any 1995 passa a allotjar l’Agència Municipal de Serveis a les Associacions de Barcelona, un servei de suport al teixit associatiu de la ciutat a partir de la iniciativa d’en Toni Puig.

L’any 2002, el servei va haver de marxar de Torre Jussana a causa d’una plaga de tèrmits que van fer malbé l’estructura de bigues de l’edifici. A partir d’aquell moment, l’Agència Municipal de Serveis a les Associacions va tenir diverses seus. La Casa del Món al carrer Tàpies, les oficines del carrer Llacuna i finalment, un cop acabades les obres de remodelació de l’equipament, l’activitat va tornar a la seu original l’octubre de 2008, amb una nova denominació i amb un nou model de gestió.

L’actual Torre Jussana: seu del Centre de Serveis a les Associacions

L’antiga “Agència Municipal de Serveis a les Associacions de Barcelona” ara denominada “Espai Torre Jussana – Serveis per a Associacions” passà de la gestió directa de l’Ajuntament de Barcelona a convertir-se, l’any 2008, en un centre gestionat de forma compartida entre el mateix Ajuntament i el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB).

El novembre de 2017, l’equipament passà a ser gestionat per part del CAB, sumant-se així al llistat d’equipaments de gestió cívica.

Torre Jussana és un servei municipal de suport continuat adreçat a les organitzacions i col·lectius sense ànim de lucre de la ciutat.

$
1995 - 2002

Agència Municipal de serveis a les associacions de Barcelona

Gestió Municipal

$
2002 - 2009

Serveis Associatius Torre jussana

Gestió Municipal

$
2009 - 2017

Torre Jussana - Centre de serveis a les associacions de Barcelona

Cogestió Ajuntament i CAB

2017 - ...

Espai Torre Jussana - Serveis a associacions de Barcelona

Gestió Cívica

ET RECORDEM

GUIA D’ACTIVITATS PARTICIPATIVES

LA FORMACIÓ QUE FA CRÉIXER L’ASSOCIACIONISME

VOLEU MUNTAR UNA PARADETA PER SANT JORDI?

EL NOU FGEC: MÉS ÀGIL I FUNCIONAL

Logotip del Quèdequè, deixeu-vos veure!

Coneix l'agenda de la Barcelona que es mou!

Skip to content