Donem a conèixer el Balanç Comunitari de Patrimoni Ciutadà a les entitats de gestió cívica

 2024-02-15

El dimecres 7 de febrer vam organitzar la primera sessió formativa sobre el Balanç Comunitari de Patrimoni Ciutadà, i ho vam fer, concretament, al districte de Sants-Montjuïc. A la jornada hi van participar 5 entitats (13 persones) que, actualment, tenen projectes de Gestió Cívica d’equipaments en aquest districte, que enguany acaben conveni i a les que l’Ajuntament de Barcelona ja està aplicant el nou protocol d’atorgament, aprovat el 6 de juny de 2023 i publicat el 9 de juny de 2023.

Durant la formació, vam donar a conèixer el Balanç Comunitari de Patrimoni Ciutadà, una eina per la diagnosi i millora dels projectes associatius que permet a les associacions de Barcelona conèixer la situació del seu projecte des d’una perspectiva comunitària i identificar reptes i horitzons de millora en diferents àmbits, com ara: l’arrelament al territori, la participació i democràcia interna, l’impacte i retorn social i la cura de les persones i l’entorn. També vam mostrar l’eina Ensenya El Cor (que moltes coneixereu pel Balanç Social), com donar-se d’alta en el mòdul específic de Patrimoni Ciutadà i vam resoldre dubtes sobre com respondre a les preguntes.

Alguns dels projectes participants en la formació ja havien fet servir altres mòduls del Balanç, la qual cosa ens va permetre compartir experiències i incorporar aquests coneixements al nou mòdul del Balanç Comunitari de Patrimoni Ciutadà. L’assistència de personal tècnic dels equipaments i de membres de les juntes de les entitats gestores va ampliar la mirada sobre els continguts a traslladar al Balanç.

A partir d’aquesta experiència, estem treballant per a oferir, ben aviat, noves sessions formatives com aquesta, i en col·laboració amb la resta de districtes, per a aquelles entitats que finalitzin el conveni de gestió cívica d’un equipament. Si esteu interessades a poder-hi assistir, poseu-vos en contacte amb l’Oficina de Suport de Patrimoni Ciutadà (suportpatrimoni@tjussana.cat) i us informarem de quines sessions ja estan programades.

Com equip, vam gaudir molt d’una sessió tan participativa i enriquidora. Gràcies per ser-hi!

Volem estar al vostre costat per facilitar-vos la realització del Balanç Comunitari de Patrimoni Ciutadà, ara que s’ha incorporat en el protocol per l’atorgament de les gestions cíviques i, també, com a eina d’anàlisi i millora dels projectes de la vostra entitat. Per això, compartim amb vosaltres nous recursos formatius, d’assessorament i documentals que hem generat.

Més enllà de les formacions plantejades conjuntament amb els districtes, des de Torre Jussana també us oferim una formació bàsica per a aquelles entitats que vulgueu conèixer el Balanç Comunitari. Us podeu apuntar a la pròxima sessió: Pugeu-vos al Balanç! Descobriu una eina de diagnosi i millora dels projectes, que s’impartirà el pròxim 12 de març a Torre Jussana. Més informació i inscripcions, aquí.

Per les entitats que teniu gestió cívica d’algun equipament, o bé disposeu d’un espai cedit per l’Ajuntament de Barcelona, i teniu dubtes sobre el Balanç Comunitari de Patrimoni Ciutadà, ens podeu demanar assessorament escrivint a l’adreça electrònica indicada anteriorment o a través del formulari de contacte de Torre Jussana.

Hem generat, en col·laboració amb la XEC i l’Ajuntament de Barcelona, la “Guia per respondre el qüestionari del Balanç Comunitari Bàsic” i el “Tutorial de navegació”. Us els podeu descarregar al web de l’Oficina de Suport del Programa de Patrimoni Ciutadà de Torre Jussana, on també trobareu molta més informació.

Recordeu, si esteu interessades a conèixer el Balanç Comunitari, apunteu-vos a la formació del pròxim 12 de març: Pugeu-vos al Balanç! Descobriu una eina de diagnosi i millora dels projectes” Torre Jussana. Més informació i inscripcions, aquí.


Voleu estar al dia de totes les novetats del sector? Seguiu-nos a les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), subscriviu-vos al butlletí electrònic TJExpress o estigueu atentes a la nostra web.

Ves al contingut