Organització d’esdeveniments (III): Sostenibilitat

 2023-05-24

Què podeu fer per aplicar la perspectiva ambiental, ecologista i de consum responsable als esdeveniments que organitzeu? Des de Torre Jussana us facilitem una sèrie de recursos i consells pràctics per aquelles entitats o col·lectius que vulgueu incorporar criteris de sostenibilitat en el disseny, planificació i organització d’un esdeveniment sostenible.  

Esteu pensant en organitzar una festa major del barri, una revetlla o el vostre aniversari i voleu que sigui una trobada més sostenible, transformadora, crítica, responsable i que redueixi el seu impacte ambiental i social? El compromís amb la sostenibilitat és un aspecte que cal incloure en totes les fases de l’esdeveniment, des de la planificació fins a la seva finalització.

voleu planificar l’esdeveniment, des de la perspectiva de la sostenibilitat?

Doncs aquestes són les fases que hauríeu de treballar:

  1. Definir les característiques de l’esdeveniment. De quin esdeveniment es tracta? A qui s’adreça? On i quan tindrà lloc? Quina és l’assistència prevista? Durada?
  2. Identificar activitats i serveis per a la celebració de l’esdeveniment.
    • lloc de la celebració
    • disseny, muntatge i desmuntatge de les instal·lacions
    • catering
    • arribada de les persones a l’esdeveniment (transport)
    • accions de comunicació abans, durant i després (inscripcions, cartelleria, informació, elements promocionals, etc.)
    • transport de persones o materials
    • contractació de serveis
  3. Planificar: dissenyar un pla de sostenibilitat de l’esdeveniment (per a gran esdeveniments).
    • objectiu/compromís amb la sostenibilitat
    • mesures a implementar d’acord amb les característiques de l’esdeveniment
    • assignar una persona responsable
    • terminis
    • indicadors

Tot seguit passem a donar-vos algunes idees sobre aspectes concrets per poder realitzar un esdeveniment sostenible.

Mobilitat: promoure la mobilitat sostenible

Triar un espai que garanteixi l’accessibilitat a l’esdeveniment en transport públic -tant de les persones organitzadores, com dels proveïdors i públic- us ajudarà a reduir la petjada de carboni en la mobilitat. 

  • Facilitar i informar que l’accés a l’esdeveniment és més pràctic i còmode a peu, bicicleta o en transport públic.
  • Programar l’horari de l’esdeveniment tenint en compte la disponibilitat de transport públic i evitant les hores punta.
  • Fomentar l’ús de la bicicleta (o altres ginys de mobilitat sostenible) reservant un espai pel seu aparcament que estigui ben vigilat.
  • Apostar per espais i equipaments que tinguin instal·lacions compromeses amb la sostenibilitat.

Energia i consum responsable i sostenible: Estalviar recursos energètics

Escollir un espai amb il·luminació natural i apostar per energies renovables són aspectes a tenir en compte per a garantir l’estalvi energètic. Per exemple:

  • Utilitzar bombetes de baix consum per il·luminar els espais (decoració carrers, il·luminació stands i barraques, il·luminació serveis sanitaris…).
  • Triar ubicacions interiors que estiguin ben il·luminades de forma natural i que ofereixin una bona climatització sense l’ús d’aparells d’aire acondicionat.
  • Si, finalmen, l’espai ho requereix, comptar amb sistemes de control de la il·luminació i climatització independents per sales o estances.
  • Incorporar mecanismes per minimitzar el consum d’aigua als lavabos i a les dutxes (polsadors, vàlvules, reductors de cabal,…).
  • Disposar de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.
  • Apostar per cuinar utilitzant carbó vegetal que és un recurs energètic renovable enfront del gas o de les cuines elèctriques.

NOTA: Presentar una valoració de l’impacte acústic de l’espectacle públic o de l’activitat recreativa i, si s’escau, adoptar les mesures necessàries per prevenir-lo i minimitzar-lo, és un dels aspectes clau a tenir també en compte.

Subministraments sostenibles

S’haurà de contemplar i incentivar l’ús de productes ecològics, de proximitat i de comerç just, fabricats amb materials reciclats, contractats a cooperatives o entitats socials especialitzades en oferir aquests serveis i productes de l’economia social i solidària. 

Fer un càlcul de la quantitat de menjar o disposar d’un programa de donació d’aliments a entitats socials orientades a l’aprofitament dels excedents pot ser les millors estratègies per evitar el malbaratament d’aliments.

NOTA: Es recomana utilitzar productes de neteja que compleixin els requisits d’alguna ecoetiqueta, preferiblement en envasos retornables o fàcilment reciclables.

Gestió de residus: Reducció, reutilització i reciclatge dels residus

Cal minimitzar la generació de residus amb la reutilització i el reciclatge de tots aquells materials que necessitarem durant l’esdeveniment. S’hauran de reservar espais per a situar els cubells de reciclatge per a la separació dels residus, sempre que sigui possible, en espais de fàcil accés i ben senyalitzats.

Podeu fomentar l’educació ambiental i conscienciar als participants implicant-los a formar part d’aquesta cadena responsable, fent ús d’aquestes pràctiques de sostenibilitat. Algunes idees per reduir el consum de materials i el malbaratament, són:

  • Convidar a a fer que els assistents portin des de casa materials reutilitzables per reduir els residus (per exemple: gots, vaixella pròpia, estovalles, tovallons, etc.). 
  • Evitar comprar les begudes en envasos d’un sol ús, comprar-les en envasos de vidre retornable i/o a granel.
  • Utilitzar sortidors a pressió per servir les begudes.
  • Fomentar l’ús de gots reutilitzables. 
  • Utilitzar sortidors per regular l’aigua de les aixetes.
  • Utilitzar vaixella compostable que es pot reciclar amb la resta de la matèria orgànica originada en l’elaboració dels àpats.
  • Podeu llogar el servei d’un rentavaixelles portàtil per facilitar que els mateixos plats es puguin reutilitzar durant la festa.
  • Servir els menjars sobre suports comestibles (com per ex.: llesques de pa, pasta brisa, empanades, pa de pita,…).
  • Ús d’elements decoratius fabricats amb residus (tetrabrics, llaunes, envasos, etc.).

SABÍEU QUE…
L’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de les entitats de la ciutat un servei de préstec gratuït de vaixella reutilitzable per a usar en aquestes ocasions?

  • FEMAREC (Districte de Sant Andreu)
    c/ Torrent de l’Estadella 46. 08030 Barcelona.
    Tel. 93 303 65 00
    vaixella@femarec.cat
  • ALCIL – Associació Les Corts per la Inserció Laboral (Districte de Les Corts)
    c/ Galileu 333, baixos. 08029 Barcelona.
    Tel. 93 445 44 90
    vaixella@alcil.es

Comunicació de l’esdeveniment: sostenible i accessible

L’organització d’un esdeveniment implica fer comunicacions abans, durant i després. Recomanem l’estalvi de recursos i la minimització de l’impacte ambiental ens els materials emprats. Algunes bones pràctiques en aquest aspecte poden ser:

  • Dissenyar els materials i textos evitant la identificació de l’any, número de jornada, etc. amb l’objectiu de reutilitzar aquests materials en esdeveniments posteriors.
  • Reutilitzar roll ups i altres materials.
  • Elaborar les peces comunicatives amb materials d’origen renovable o reciclats.
  • Fomentar els formats digitals per determinades comunicacions, sempre i quan s’asseguri l’accessibilitat a la informació. 
  • Ús d’una comunicació inclusiva, lliure d’estereotips i accessible per a tothom.

NOTA: Podeu ampliar informació consultant la nostra guia d’assessorament sobre “Com treballar la comunicació inclusiva i accessible a una associació”.

Difusió prèvia de bones pràctiques a la comunitat local i als actors implicats

Difondre les bones pràctiques aplicades fomenta l’educació ambiental. Cal anunciar les mesures de sostenibilitat implantades en la celebració de l’esdeveniment als assistents, personal de l’organització, empreses proveïdores i informar-los sobre com poden contribuir a fer l’esdeveniment encara més sostenible. 

Si heu triat uns serveis per la seva vessant ambiental, cal que el públic ho conegui; si heu utilitzat controladors de soroll ambiental, heu establert mitjans de protecció dels espais verds (tanques, cartells…) o heu previst mesures per a la protecció de la fauna, els assistents i personal ho han de posar en valor perquè puguin entendre-les i estendre aquestes bones pràctiques en altres espais comuns o privats. 

Si esteu planificant celebrar un gran esdeveniment, dissenyar un pla detallat de sostenibilitat ambiental on consti les mesures a implementar i crear una comissió de consum responsable us servirà per definir la sostenibilitat de la trobada en termes de mètriques de consum, eficiència energètica, reciclatge, mobilitat i subministraments.

avaluació i recull de millores

Per últim, i per a poder millorar en termes de sostenibilitat, és recomanable fer un diagnòstic que ens ajudi a detectar aquelles actuacions que hem dut a terme, i que han funcionat, i aquelles que hauríem d’incoporar en futures trobades. En definitiva, avaluar el desenvolupament de la festa i fer difusió dels resultats obtinguts a través de mitjans de comunicació interns i locals és imprescindible per amplificar la nostra voluntat de sensibilització i educació ambiental.

MÉS RECURSOS

MÉS RECURSOS

ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS (IV): ACCESSIBILITAT

ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS (II): SEGURETAT

ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS (I): TRÀMITS I OBLIGACIONS


I com sempre, seguiu atentes a la nostra web tjussana.cat, a les nostres xarxes (Facebook, Twitter i Instagram) i al TJExpress, el butlletí electrònic del centre (subscriviu-vos-hi!) des d’on us anirem informant de totes les novetats que us puguin interessar.

Ves al contingut