Una guia per incorporar la perspectiva intercultural a la comunicació

 2022-11-15

S’ha presentat la nova ‘Guia de comunicació amb perspectiva intercultural’, un recurs editat pel consistori amb recomanacions per utilitzar la llengua d’una manera inclusiva, promoure el reconeixement i la visibilitat de la gran diversitat existent a Barcelona i evitar expressions que són conseqüència de l’etnocentrisme i el racisme.

El llenguatge crea imaginaris de la societat i la realitat que sovint poden no ser representatius, resulten ofensius i invisibilitzen una part de la població. El costum o el desconeixement són alguns dels factors que hi contribueixen. Canviar el llenguatge cap a un que incorpori la perspectiva intercultural ajuda a canviar també aquests imaginaris i permet generar espais de trobada i fer front al racisme, a la discriminació i a l’exclusió.

La Guia de comunicació amb perspectiva intercultural proposa canviar expressions arrelades que provenen de prejudicis ètnics o racials, o que reforcen estereotips de les comunitats heterogènies, per altres maneres d’expressar-se inclusives i respectuoses amb la diversitat. També ens ajuda a resoldre embolics que de vegades es produeixen amb la terminologia i convida a mantenir una mirada crítica davant de productes publicitaris, televisius o informacions que corren per les xarxes i que poden contenir missatges que difonguin odi o generin pors. La guia inclou, a més, un glossari per aclarir dubtes.

Aquest recurs ha estat coordinat per l’Àrea d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós, i se suma a la Guia per a un ús no sexista del llenguatge i la Guia de comunicació inclusiva.


I com sempre, seguiu atentes a la nostra web tjussana.cat, a les nostres xarxes (Facebook, Twitter i Instagram) i al TJExpress, el butlletí electrònic del centre (subscriviu-vos-hi!) des d’on us anirem informant de totes les novetats que us puguin interessar.

Ves al contingut