Guia educativa ‘Fruita amb Justícia Social’

SCI Catalunya

Correu de contacte comunicacio@scicat.org

Data límit per sol·licitar: 31/12/2025

Una guia educativa per a la transformació social

Aquesta Maleta Pedagògica es proposa com una eina didàctica per apropar a l’alumnat d’educació secundària les realitats de les campanyes agràries, amb exemples específics de Ponent. Tot i que s’adreça principalment a aquesta etapa educativa, la guia és adaptable a altres contextos i nivells educatius com Cicles Formatius, casals, esplais, entitats i organitzacions.

El document s’adreça a la comunitat educativa, amb activitats dissenyades per facilitar la comprensió de la realitat dels temporers i temporeres, donant valor a la seva feina i fent visible les condicions que afecten les seves vides. Aquest recurs pedagògic busca obrir una porta a la transformació social a través de l’educació, implicant tota la societat.

Aquesta guia es proposa com una eina de suport per donar a conèixer i aprofundir en els agents, actors i problemàtiques de les campanyes agràries per tal de fomentar el coneixement crític sobre aquest àmbit i la vinculació i connexió amb el territori.

Context i Impacte Social

Durant la campanya agrària, la població de la província de Lleida augmenta en més de 25.000 persones, majoritàriament migrants que busquen feina en els camps i magatzems de fruita. Aquestes persones, sovint invisibles per a gran part de la societat, han d’afrontar nombroses dificultats, com el racisme, la xenofòbia, la precarietat laboral i la vulneració dels seus drets. En molts casos, troben obstacles per empadronar-se, accedir a la sanitat i l’habitatge o regularitzar la seva situació administrativa o, treballen en condicions laborals d’explotació o precarietat.

Aquesta situació, estretament lligada al model de producció i consum global capitalista, les polítiques migratòries i les dinàmiques Nord-Sud, exigeix una presa de consciència sobre la interdependència i la necessitat de repensar les accions locals per promoure la justícia i l’equitat a escala mundial.

Objectius Educatius

La guia proposa activitats documentals, de recerca, debat, reflexió i creació artística, abordant temes com la representació mediàtica, els hàbits de consum, la justícia social, els models agraris, la sobirania alimentària o les qüestions mediambientals. Aquest enfocament interdisciplinari facilita la connexió amb diferents assignatures, enriquint el procés educatiu i oferint una panoràmica completa de la situació.

Aquesta Guia s’ha dut a terme en col·laboració amb l’entitat Fruita amb Justícia Social.

Ves al contingut