Isabel (Associació Gresol): “Feia temps que ja ho dèiem: ‘xapem’!”
2025-04-01

Les entitats es creen, però de vegades també es dissolen! Coneixem el cas d’una associació que, per falta de relleu generacional, han decidit posar punt i final a l’entitat. Parlem amb la Montse i la Isabel, les dues integrants de la Junta Directiva de l’Associació Gresol, que ens expliquen la seva experiència de tancament, com han viscut l’acompanyament per part de Torre Jussana i l’acte de comiat que van fer aquest febrer passat.
L’Associació Gresol, Ajuda i Solidaritat del Guinardó, ha acollit, donat suport i atès a persones amb risc d’exclusió social durant trenta-sis anys. La seva tasca ha estat voluntària i coordinada amb els Serveis Socials, i ha consistit a oferir ajudes per a l’obtenció d’aliments, productes d’higiene i de la llar, i ajudes per a despeses de l’àmbit escolar (menjador, sortides, colònies i per activitats en períodes no lectius).
Van demanar un acompanyament de Torre Jussana, en primer lloc, per assegurar un relleu generacional de l’entitat, donada l’edat avançada de les persones que encapçalaven el projecte. Però al llarg del procés s’ha fet evident que la millor decisió en aquest cas era la dissolució.
Parlem amb elles de l’acompanyament que han rebut i de quina ha estat la seva experiència:
Qui sou/éreu i quina ha estat la vostra missió com a entitat?
Érem un grup d’amics que ens vam ajuntar perquè ens unia una preocupació social cap a les persones en risc d’exclusió social, i volíem donar un cop de mà a la gent que es trobava en aquesta situació per a sortir-ne. Hem enfocat gran part dels nostres esforços a la infància i les famílies en risc d’exclusió social.
La nostra missió ha sigut ajudar físicament i moralment, atendre a les persones i tractar els seus problemes de la manera més humanitzada possible. Per exemple, hem donat vals de compra a comerços del barri amb qui hem col·laborat, perquè la persona/família pogués comprar en funció de les seves necessitats.
Com estava el barri abans que existís l’associació? Ha canviat el servei que oferíeu al llarg dels anys?
Considerem que l’administració té un paper institucional i fred. El nostre servei fa de pont entre l’administració i les persones, podem acompanyar i fer una ajuda més humana.
Al llarg dels anys hem pogut teixir vincles no només amb el barri, també amb l’administració. Que tant les persones usuàries del nostre servei com el districte ens veiessin com una ajuda és el que ens ha fet creure en la nostra feina.
En què ha consistit l’acompanyament?
Hem estat en aquest procés d’acompanyament des del 2023. Primer vàrem identificar fortaleses i oportunitats i vam buscar reorientar el lideratge de l’entitat amb persones noves. També vam buscar altres entitats de dins i fora del barri que volguessin acollir el projecte de Gresol. Tot aquest procés va servir com a aprenentatge, però no va ser suficient.
Per altra banda, vam quedar dues persones al capdavant del projecte i es va fer evident que l’entitat es quedava sense prou estructura. Per tot plegat vam prendre la decisió de tancar Gresol. Després de l’acompanyament també hem fet un assessorament específic per a la dissolució de l’entitat.
De què us ha servit l’acompanyament? Quins aprenentatges n’extraieu?
Ens ha obert tot un món de possibilitats que desconeixíem, hem intentat fer un traspàs i buscar un relleu perquè el projecte continués endavant, però ens hi hem posat massa tard. Hauríem volgut fer aquest acompanyament abans, perquè feia temps que ja ho deiem: “xapem”! Però amb l’acompanyament hem vist que és difícil tancar, no es fa d’un dia per l’altre.
Com va sorgir la idea de fer un acte de comiat? Com valoreu haver-lo fet i el tancament emocional que ha sigut aquesta festa?
Sempre hem tingut clar que si tancàvem ho havíem de fer de cara al barri, fent un esdeveniment obert a tothom qui hem conegut durant tots aquests anys.
Vam fer una festa al Casal Mas Guinardó, vam comptar amb la coral polifònica Guinardó, i van parlar el regidor del districte d’Horta-Guinardó i la Montse com a presidenta. Va ser un dia molt bonic que ens enduem per sempre a la memòria.
Si una entitat es trobés en la vostra situació, què els recomanaríeu?
Els recomanem plantejar-se la decisió amb temps i perspectiva, no esperar al final del projecte per dissoldre l’entitat. La decisió pot venir precipitada per problemes econòmics o de capacitat humana i val més poder-ho preveure per fer un bon tancament de l’entitat.
Un altre consell és planificar la dissolució coincidint amb els terminis de tancament de l’any econòmic, per entregar tota la documentació a final d’any. Nosaltres vam dissoldre l’associació abans d’acabar l’any 2024, per ja no haver de presentar comptabilitat el 2025.
Voleu estar al dia de totes les novetats del sector? Seguiu-nos a les nostres xarxes socials (Facebook, Instagram i Youtube), subscriviu-vos al butlletí electrònic TJExpress o estigueu atentes a la nostra web.