Gràcies Xarxes de Suport! Algunes idees per ajudar-vos

 2020-04-02

En aquests dies de confinament, l’ajuda mútua s’està convertint en una pràctica imprescindible, especialment per als col·lectius més vulnerables. En molts dels barris de la ciutat han sorgit nombrosos grups i xarxes de suport impulsades principalment per veïns i veïnes i entitats per cobrir les moltíssimes necessitats que genera la crisi sanitària actual.

En alguns barris amb més tradició associativa i de treball comunitari ja existien aquests espais de treball col·lectius. En d’altres, en canvi, han sorgit de forma espontània a causa de la crisi actual i, potser, seran un punt d’inici per a d’altres propostes comunitàries en un futur proper. En qualsevol dels casos, aquestes xarxes estan treballant a un ritme frenètic per aconseguir que tothom tingui necessitats mínimes cobertes, fomentant l’equitat, des de l'espontaneïtat, el saber fer i a través del voluntariat i l’altruisme de les persones que s’hi involucren.

«Cuidem-nos entre totes», «Organitzem la solidaritat», «Teixim comunitat, fem front juntes al que vindrà» són alguns dels lemes que han popularitzat i que representen aquestes xarxes. Les tasques que realitzen se centren principalment en fer encàrrecs per la gent gran, tenir cura d’infants, animals, suport emocional, assessorament laboral…

En la major part dels casos s’organitzen a través de xats de Whatsapp i Telegram on convergeixen moltes persones amb necessitats, opinions i maneres de fer molt diverses. Són grups d’ajuda mútua molt heterogenis i on s’han de prendre decisions sobre la marxa per cobrir les necessitats que van sorgint a cada moment. I tot i la complexitat de tot plegat i de l’estat emocional i anímic que es deriva de la situació actual, aquests grups autorganitzats se’n surten i fan una gran feina que salva vides, millora situacions i cobreix necessitats de persones que, si no existissin, malauradament ho tindrien molt més complicat.

Des de Torre Jussana, volem contribuir a preservar aquesta acció comunitària i humana tant valuosa que fan aquestes xarxes de suport. Per això, llancem a les persones que formen part de les xarxes i les estan coordinant diverses idees que creiem que us poden ser útils. Són les següents:

1-Clarifiqueu què voleu fer, com i quin serà el vostre abast d’actuació.  És important delimitar la vostra zona en un mapa i us pot ser útil fer una llista de les tasques que podeu oferir i les que derivareu a d'altres agents i professionals.​

2-Establiu un grup coordinador de la xarxa que tingui un rol de lideratge, que pugui crear i validar els protocols i que sigui el referent clar i estable de la xarxa en els moments que es requereixi. Una opció per no donar telèfons personals és crear un compte de correu electrònic i comptes a les diferents xarxes socials per obrir canals de comunicació.

3-Feu un protocol senzill de funcionament intern i de procediments per gestionar el voluntariat i les demandes de suport. D’aquesta manera podreu determinar els criteris de treball i de comunicació dins del grup de missatgeria (temes a tractar, quin tipus d’informació s’hi pot bolcar, normes com no fer comentaris partidistes ni de grups polítics, etc. Pel que fa a la gestió del voluntariat, la Xarxa Suport Popular ha facilitat una sèrie de protocols que us facilitaran la feina i que podeu adaptar a les vostres necessitats, sempre tenim en compte les indicacions de seguretat.

4-Genereu un espai online per centralitzar la informació important i els protocols, que sigui de fàcil accés per a totes les persones que formen part de la xarxa.

5-Utilitzeu canals de comunicació diversos per arribar a tots els col·lectius i comunicar-se de forma clara, concisa i respectuosa: fomenteu el respecte mutu, l’escolta activa, el positivisme, l’assertivitat…En cas de divergències modereu buscant els punts en comú i l’afinitat. Aprofiteu els canals de difusió dels agents del territori i penseu també en els mitjans de comunicació locals, els perfils de xarxes socials més coneguts al vostre entorn, etc.

6-Impliqueu als agents comunitaris clau del barri per disposar de més informació, recursos i ajuda específica: Farmàcies, infermeres o metges del CAP, comerços de proximitat, el mercat del barri, municipal, associacions, centres educatius professionals diversos…

7-Vinculeu-vos amb els serveis essencials i els programes de l’administració per poder derivar casos i trobar el suport específic en cas de necessitat. Alguns programes clau són per exemple VinclesRadars, Teleassistència, SARA, menjadors socials… També trobareu informació al web del l’Ajuntament del vostre districte.

8-Sumeu esforços amb el teixit associatiu del barri (associacions veïnals, juvenils, associacions d’àmbit social, de gent gran…). Podeu fer una cerca de les entitats més properes a través del Mapa d’Entitats de Barcelona. Moltes entitats realitzen serveis per a col·lectius concrets i són espais on es mobilitzen molts persones. A més, us poden ajudar a donar cobertura legal si ho necessiteu (Llei de protecció de dades, assegurances per les persones voluntàries, etc…).

9-Genereu vincles amb d’altres xarxes properes del mateix districte i/o de barris propers per a compartir necessitats, recursos i solucions. Podeu trobar aquí totes les xarxes de suport: https://suportpopular.org/mapa-de-xarxes/. També us pot ser útil contactar amb les xarxes de suport sectorials i que treballen aspectes específics com la xarxa de suport a famílies cuidadoresxarxa de suport per la salut mental,…

10-I el més important: cuideu-vos per poder cuidar als altres! És imprescindible assegurar-se de complir amb totes les mesures de seguretat necessàries per tal d'evitar propagar l'epidèmia. Aquí trobareu el protocol de seguretat que cal seguir. 

Més informació i recursos relacionats amb la crisi #COVID19 per a ciutadania, xarxes de suport, voluntariat i entitats en aquesta pàgina especial #COVID19 de Torre Jussana

 

Skip to content