Eines digitals per a la realització de reunions virtuals

 2020-04-30

El confinament derivat de la crisi sanitària del COVID19 ha provocat que les reunions que abans fèiem presencialment ara les haguem de fer virtualment. Afortunadament, tenim eines  que ens permeten seguir treballant en equip a temps real i, per tant, són una eina que faciliten la continuitat de l'activitat associativa. 

Si fa uns diem donàvem algunes idees per realitzar reunions virtuals efectives, en aquest contingut hi trobareu diverses eines digitals gratuïtes i facilment manejables per al desenvolupament de les vostres reunions virtuals i exposem les seves principals característiques. Som-hi:

 

JITSI MEET

Permet realitzar vídeo-xat encriptat. És programari lliure i codi obert, amb versió en català. Gratuït i no es necessita obrir cap compte per obrir una videoconferència. És un client de videoconferència y missatgeria instantània multiplataforma (Windows, Linux, Mac) amb aplicacions per iOS i Android. Per accedir es fa a través del link que genera la persona que organitza la trobada.

Compatible amb altres protocols populars de missatgeria instantània i de telefonia. Permet realitzar videoconferències amb múltiples persones, compartir l’escriptori, enregistrar videotrucades i transferir arxius, entre d’altres funcionalitats.

GRUVEO

Permet fer una videoconferència des de l’ordinador o des del mòbil sense necessitat ni de registrar-s’hi ni de tenir cap compte. Només cal entrar a la pàgina web, escriure un nom per completar l’enllaç del canal i la resta de persones que vulguin participar en la conversa només caldrà que hi accedeixin a través de l’URL.

Podem fer videotrucades de forma gratuïta sense límit de temps i fins a 12 persones a la vegada. Permet gravar les converses, compartir la pantalla i també disposa de secció de xat.

GOOGLE MEET

Integrada amb totes les aplicacions Google però, actualment, només disponible per a usuaris del paquet Google Suite. Té gran velocitat, estabilitat, potents servidors i pot executar-se sobre quasi qualsevol plataforma. Permet videoconferències múltiples i gratuïtes via G Suite a partir de 100 persones.

A més, pot treballar de manera col·laborativa amb Google Docs, es pot compartir la pantalla, arxius i notes i, fins i tot, xatejar. Compatible amb la majoria de plataformes. 

SKYPE

És molt popular en trucades via Internet i videotrucades grupals, ja que té una qualitat d’ àudio i vídeo excel·lent. A més, les videotrucades són gratuïtes i poden suportar quasi tots els dispositius i sistemes operatius. També permet enviar arxius de qualsevol tipus, trucar a telèfons fix i mòbils i activar des d’Outlook.

Hi ha dues versions: la gratuïta i la de pagament Premium, amb moltes prestacions. Admet màxim 50 usuaris. Permet compartir el contingut del teu lloc web. No cal registrar-se, ja que genera un codi d’accés per 24 hores.

ZOOM

La seva versió gratuïta ofereix l’opció de programar una videoconferència i afegir un tema de la reunió. Envia un enllaç URL mitjançant el qual les persones usuàries podran afegir-se.

Poden accedir a la videoreunió fins a 100 persones. Permet compartir fotos, realitzar captures de pantalla i compartir arxius a través de Google Drive, Dropbox o Box.

Es pot vincular amb el Google Calendar, Outlook i Exchange i rebre notificacions.

DISCORD

És una aplicació gratuïta dissenyada per a comunitats de videojocs. S'executa en Windows, MacOS, Android, iOS, Linux i té la possibilitat de ser usada per a les videoconferències en entorns laborals. Disposa d'una bona qualitat de so.

Podem mantenir videotrucades de fins a 50 usuaris a la vegada, compartir la pantalla, documents, imatges fotografies i xatejar en grup. De molt fàcil ús.

 

Altres opcions

YOUTUBE

Útil per fer emissions en directe (Live streaming) des de qualsevol lloc amb el mòbil (Android o iOS), o des de qualsevol ordinador.  Es necessita webcam o càmera en un dispositiu mòbil. Permet configurar  una URL/live per emissions en directe amb opció de repetició.

 

WHATSAPP

Ens permet fer videoconferències a través del mòbil. No té tanta qualitat d’imatge i so, però juga amb l’avantatge que és una aplicació senzilla d’utilitzar i que la majoria de persones ja la tenen descarregada. Només cal buscar el contacte i prémer al botó de videotrucada.

Fins ara, a la conversa només podia haver-hi un màxim de quatre persones a través del mòbil. Ara les les videoconverses poden ser de 8 persones, sempre i qual tothom tingui instal·lada l'actualització més recent. 

 

Pel que fa a compartir documents de treball: 

COMMONS CLOUD

És un núvol cooperatiu, col·laboratiu i descentralitzat, que integra diferents eines digitals per treballar de manera àgil i eficient. És programari lliure, respectuós amb la privacitat i està produït per cooperatives de proximitat. Disposa de diferents tarifes.

Una altra alternativa per treballar documents de text de manera col·laborativa sense el control de google són els “pads” que funcionen de manera similar a les video-trucades per jitsi però per a el·laborar documents de manera col·laborativa, conjuntament amb d'altres persones. Només cal compartir el link i ja podem começar a treballar. Una opció per a realitzar PAD's és Etherpad.

D’altre banda, per tal de fer seguiment de l’estat de les tasques i compromisos adquirits, us recomanem utilitzar els taulells de tasques de Trello o Odoo.

Tantmateix, recomanar-vos l’ús de l'eina d’observació de gènere que posa al nostre abast la Comissió d’Economies Feministes de la Xarxa d'Economia Solidària (XES) i que pretén ajudar a situar en clau de gènere les relacions que, entre d’altres, s’estableixen a les reunions per analitzar elements com l’ús de la paraula, la presa de decicions o el repartiment de tasques.

A través del següent enllaç teniu accés a una plantilla gratuïta i la podeu fer servir online o bé descarregar-la en pdf.

https://xes.cat/comissions/economies-feministes/eina-observacio-genere/

 

Ves al contingut