“Abans de l’acompanyament estàvem molt centrades en l’acció, encara no estàvem constituïdes i ens faltava estructura d’entitat”
2025-01-17
Avui parlem amb la Salima Moussaoui i la Julia Rey, la presidenta i la vocal de l’entitat MUVAS, perquè ens expliquin quina és la seva missió i quin impacte ha tingut el procés d’acompanyament fet des de Torre Jussana en el marc del projecte Enfortiment associatiu de Pla de barris.
Com es diu la vostra entitat i quin és el seu objectiu?
L’entitat es diu MUVAS, Mujeres Unidas Valientes Ante las Adversidades. El nostre objectiu principal és fer de nexe entre les dones del barri i trencar prejudicis enfront de les dones de diferents contextos culturals, siguin nouvingudes o no. Per a aconseguir el nostre objectiu, hem creat una comunitat perquè tothom se senti benvinguda: fem activitats quotidianes en centres cívics, organitzem festes de diferents orígens culturals, treballem perquè l’idioma no sigui una barrera… I la realitat és que estem aconseguint que moltes dones participin en les activitats, comparteixin espais comuns i facin barri.
El nostre paper és molt integral. Som les talleristes de les activitats que fem, les organitzadores dels esdeveniments, acompanyem a les dones nouvingudes, fomentem i dinamitzem la comunitat i duem a terme tasques per al correcte funcionament de l’entitat.
A quin barri esteu i com us relacioneu amb aquest entorn?
L’entitat neix al barri del Carmel, un territori amb un context social d’origen molt divers. I és aquí on situem les nostres accions/activitats, intentant que les dones que participen de l’activitat s’impliquin i vulguin formar part del grup organitzador. Últimament, hem tingut el suport d’altres agents arreu de la ciutat, que ens ha permès organitzar activitats en centres cívics d’altres barris. Això, ens empodera molt com a grup i ens dona visibilitat.
Com arriba l’acompanyament? En quin moment estàveu com a entitat?
Coneixíem Torre Jussana per la seva presència al territori i vam demanar ajuda a la persona referent del projecte enfortiment associatiu pel procés de constitució de l’entitat. Aquesta intervenció ens ha permès posar ordre a tot allò que fem, posar paraules a les accions que executem i reflexionar sobre els objectius de l’entitat.
Abans de l’acompanyament estàvem molt centrades en l’acció, encara no estàvem constituïdes i ens faltava estructura d’entitat. Finançàvem les accions de la nostra butxaca i fèiem les activitats com a grup informal.
“Abans de conèixer i participar en aquest projecte d’enfortiment associatiu (…) Finançàvem les accions de la nostra butxaca i fèiem les activitats com a grup informal.”
Com valoreu aquest procés i la metodologia aplicada durant les sessions de treball?
Estem molt agraïdes. Ens hem sentit molt acompanyades en tràmits burocràtics que abans ens suposaven molta feina. Per exemple, a través d’un assessorament sobre subvencions, vam poder adaptar, redactar i presentar el nostre projecte perquè fos un de subvencionable. L’acompanyament ens ha servit per treballar la nostra missió, els nostres valors i els objectius que ens marquem, a mitjà termini. Aquest treball ens empodera i ens genera confiança per continuar endavant.
Com us imagineu que estarà l’entitat d’aquí a un any?
Afrontem el futur amb emoció i ganes. Hem pogut veure, durant tot el temps que hem treballat al barri, com ha anat creixent el projecte. En un primer moment, ens feia por no tenir prou recursos per gestionar l’increment de burocràcia legal que això suposava. Però gràcies a aquest procés d’acompanyament, ara sentim que tenim moltes més eines per afrontar amb optimisme el nostre futur. En sistematitzar la feina ens hem despreocupat!
“Ara sentim que tenim moltes més eines per afrontar amb optimisme el nostre futur.“
Creieu que aquest acompanyament és extrapolable a altres barris i entitats de Barcelona?
Creiem que tota entitat necessita posar ordre, tenir clara la seva identitat i treballar conjuntament per uns mateixos objectius. A nosaltres, aquest procés ens ha servit per prioritzar quines activitats o accions hem de posar en marxa, i descartar aquelles que no podem assumir o no ens interessen estratègicament. Nosaltres som persones amateurs que no tenim per què saber gestionar una entitat, i fer un procés de la mà d’una persona amb experiència associativa és una experiència enriquidora i empoderadora que recomanem i molt.
I com sempre, seguiu atentes a la nostra web tjussana.cat, a les nostres xarxes (Facebook, Twitter i Instagram) i al TJExpress, el butlletí electrònic del centre (subscriviu-vos-hi!) des d’on us anirem informant de totes les novetats que us puguin interessar.