Julio Huerta (Fundació Horta Sud): “Hem de revisar la forma d’actuar davant d’una catàstrofe com la DANA i fer-ho des de la societat civil, perquè l’administració pública arriba tard i descoordinada”
2025-01-30
![](https://tjussana.cat/wp-content/uploads/2025/01/Entrevista_DANA.jpg)
El 29 d’octubre de 2024 passarà a formar part de la història negra de l’Estat. L’impacte de la DANA a València ha trasbalsat la vida de moltes persones, deixant un paratge desolador i causant alts costos econòmics, materials i humans. Perquè volem que això no s’oblidi, hem volgut iniciar aquest cicle d’entrevistes de Torre Jussana parlant amb dues entitats protagonistes de la recuperació de l’Horta Sud, que ens ajudaran a entendre la magnitud de l’impacte que va tenir, té i tindrà la Dana en el dia a dia de la ciutadania i la importància que han tingut les entitats i el voluntariat en la recuperació del territori afectat.
Us animem, més que mai, a trobar el vostre moment de tranquil·litat per poder escoltar amb atenció i temps, les reflexions, l’anàlisi i les emocions que ens aporten en Julio Huerta Balastegui, director de la Fundació Horta Sud, i en Raül Rubio Renau, Membre de la Junta Directiva de Casa València a Barcelona.
Aquí només us deixem un petit tastet. Si voleu veure l’entrevista completa, feu clic aquí:
Us en recordeu què fèieu i on éreu el 29 d’octubre? Què és el primer que vau pensar o fer?
Julio Huerta /Fundació Horta Sud: “Teníem programades dues activitats aquell matí a Paiporta i Torrent. Cap a les 11:30-12 h ens avisen que ha pujat l’alerta i ens preguntem què fem amb aquestes iniciatives. Decidim cancel·lar-les, mai pensant amb el que vindria, però sí per un principi de precaució. Vam tancar el museu etnològic, la nostra seu, i vam enviar a tota la nostra gent cap a casa. Si no haguéssim pres aquesta decisió estaríem lamentant alguna cosa pitjor. I això no ens ho traiem del cap”.
Raül Rubio/Casa València: “Jo tinc més consciència a partir de l’endemà. Molts missatges a amics que tenim allà… Va venir l’alcalde Collboni a Casa València com un dels primers actes que va fer per mostrar la seva solidaritat i posar-se a la nostra disposició. Però encara no hi havia una consciència clara del que havia passat, nosaltres teníem programades activitats i no sabíem si fer-les per recaptar fons o cancel·lar-les… Al final vam veure que no era un dia per fer res encara que tingués un objectiu benèfic. Havíem de pensar i reestructurar la forma de respondre”.
Julio Huerta /Fundació Horta Sud: “No hi havien primeres necessitats, només hi havia caos. Nosaltres vam actuar els primers 10 dies com si fóssim una entitat d’emergència quan ningú d’aquest país té ni idea de què fer amb una situació com la que ens vam trobar. No hi havia llum, ni aigua, no hi havia línia telefònica. Contactar amb la zona zero era impossible, els ponts enderrocats… No hi havia coordinació. Els mateixos ajuntaments havien desaparegut. Hem de revisar la forma d’actuar davant d’una catàstrofe des de la societat civil, perquè l’administració pública arriba tard i descoordinada. S’estan creant plataformes per a encetar una via judicial perquè, evidentment, hi ha responsabilitats”.
Raül Rubio/Casa València: “Vam fer una feina més pedagògica. Ja sabíem que molts negocis tancarien, i que la roba s’acumularia als col·legis i no se sabria què fer amb ella. Per això vam decidir començar a treballar, conjuntament amb la Fundació, en la reconstrucció de la zona i no deixar caure la DANA en l’oblit”.
Julio Huerta /Fundació Horta Sud: “S’ha demostrat que la societat civil és prou flexible per a poder actuar en una pandèmia o en una catàstrofe com aquesta. Però hem de reflexionar i crear protocols propis per no haver de tornar a improvisar. Nosaltres hem encarat aquesta situació en un moment de gran precarietat en tot el moviment associatiu. No podem tenir aquesta feblesa financera, ni continuar sent maltractats i més tenint en compte el nostre paper fonamental en aquesta crisi. Hem de canviar el model per enfortir les nostres entitats i viure amb més dignitat”.
“Hem de treballar per a aprendre a reconstruir, per a no oblidar i perquè no torni a passar”
Ara que el focus mediàtic ha desaparegut, ens podries fer una fotografia de la situació actual de les poblacions afectades per la DANA?
Julio Huerta /Fundació Horta Sud: “Hi ha hagut avenços significatius. Els carrers estan millor, no queda fang, però continuen existint les campes de cotxes amuntonats, polígons industrials molt deteriorats, pàrquings que s’han de buidar i claveguerams no connectats. Les comunicacions a la comarca encara estan destrossades, escoles que s’han d’enderrocar i fer de noves. Pensa que 1 de cada 4 comerços no tornarà a obrir… I això és la vida dels pobles. El caos del dia a dia és inimaginable”.
Quant de temps penseu que ha de passar perquè es torni a una certa normalitat?
Julio Huerta /Fundació Horta Sud: “Nosaltres hem contactat amb fundacions de països que han patit catàstrofes d’aquest tipus i tots coincideixen en el fet que s’han de donar tres condicions per a la recuperació: “Primer: una coordinació administrativa i política. Ni està ni se l’espera. Dos: eliminació de la burocràcia perquè les ajudes arribin ràpidament. Impossible. I el tercer element, un projecte de futur compartit amb la ciutadania, perquè els afectats son clau per la recuperació. I aquesta tampoc s’està donant. No hi ha ni hi ha hagut una planificació ni estratègia metropolitana a València. I tot això provoca patiment i que hi hagi aquest polvorí social que s’està produint”.
Raül Rubio/Casa València: “No podrem tornar a una normalitat quan hi ha més de 200 morts. El què hem de pensar és com podem tornar a la millor normalitat possible”.
“No podrem tornar a una normalitat quan hi ha més de 200 morts. El què hem de pensar és com podem tornar a la millor normalitat possible”
Hi ha respostes que emocionen, i agraïments que ens animen a continuar recolzant i mobilitzant des de Torre Jussana, i sempre de la mà de Casa València, totes aquelles mostres de solidaritat i iniciatives que organitzeu a Barcelona per contribuir a la millora dels territoris. Perquè les entitats vau ser-hi des del començament i continuareu sent peça clau en la reconstrucció social de la comarca.
I com sempre, seguiu atentes a la nostra web tjussana.cat, a les nostres xarxes (Facebook, Twitter i Instagram) i al TJExpress, el butlletí electrònic del centre (subscriviu-vos-hi!) des d’on us anirem informant de totes les novetats que us puguin interessar.