“LA NOSTRA INQUIETUD ERA FOMENTAR LA PARTICIPACIÓ DE TOTHOM” – ENTREVISTA ALS HORTS PLA I ARMENGOL

 2024-07-02

Hem parlat amb l’Ada, sòcia de l’Associació Hort Comunitari Pla i Armengol, perquè ens expliqui de primera mà el funcionament de l’entitat i el procés d’acompanyament que han rebut per part de Torre Jussana.

QUÈ ÉS L’HORT PLA I ARMENGOL? eN POTS FER UNA BREU PRESENTACIÓ?

L’any 2013 es va plantejar fer uns horts urbans en uns terrenys dels Jardins Pla i Armengol (antigament Mas Ravetllat-Pla), que actualment són de titularitat pública, propietat de l’Ajuntament. La idea es va concretar l’any 2014 en el projecte presentat a l’Ajuntament del Districte per part d’algunes entitats dels barris d’Horta-Guinardó. A les entitats promotores del projecte s’hi van afegir diversos col·lectius i persones a títol individual per treballar en el projecte actual de l’hort comunitari, que té una superfície cultivable de 1.215 m2, repartits en aproximadament 33 parcel·les.

Podeu llegir aquí els nostres principis i valors.

COM A ENTITAT, EN QUIN PUNT US TROBÀVEU ABANS D’INICIAR EL PROCÉS D’ACOMPANYAMENT?

L’associació està constituïda per persones amb ideologies i trajectòries diferents. En molts casos això és una riquesa, però també genera diferències. Cadascú té una visió particular de l’hort, de què hi busca i de què hi pot aportar i, sovint, la diferència entre aquestes visions origina cert malestar, conflictes o falta de participació activa en l’organització col·lectiva.

La nostra inquietud era i és fomentar la participació de tothom, organitzar-nos conjuntament i amb harmonia i tractar els conflictes que puguin sorgir d’acord amb els principis d’inclusió, igualtat i transversalitat.

QUINS SÓN ELS OBJECTIUS DE L’ASSOCIACIÓ?

El nostre objectiu és tirar endavant un projecte d’agroecologia amb uns valors que van més enllà de cultivar la terra. Volem practicar i fomentar un altre model d’organització, treball i relació que ens permeti entendre i experimentar què implica la sobirania alimentària dins d’una ciutat gran.

EN QUINS ASPECTES CREIEU QUE HA CANVIAT EL PROJECTE AMB L’ACOMPANYAMENT?

Penso que l’impacte de l’acompanyament ha quedat reduït, de moment, al grup que el vam fer. Tot i que n’hem anat parlant amb la resta de la comunitat i hem començat a implantar algunes idees. La nostra intenció és continuar treballant amb aquest petit grup per trobar maneres de transmetre el coneixement que hem après a tota l’associació i, així, mirar de proposar vies d’implantació de les idees que han sorgit durant l’acompanyament. Però per això, encara, necessitem més temps.

ENS PODEU EXPLICAR EN QUÈ CONSISTEIX LA FIGURA “AMIC DELS HORTS”? JA EXISTIA O HA SORGIT ARREL D’UNA NECESSITAT DURANT L’ACOMPANYAMENT?

Qui vulgui formar part de l’Hort es pot donar d’alta en aquest link com a “Amic dels horts”. Aquesta figura permet relacionar-se amb l’Hort comunitari Pla i Armengol sense vincular-se a l’Associació, per a començar a familiaritzar-se amb el projecte, amb el seu funcionament i participar en les activitats que proposa l’entitat.

La figura “Amic dels horts” ja existia abans de l’acompanyament, però durant aquest procés hem constatat que és una bona manera d’ampliar el projecte, donar-li ressò i afavorir-ne el bon funcionament.

QUINS SÓN ELS PRINCIPALS APRENENTATGES QUE US ENDUEU DE L’ACOMPANYAMENT?

Hem après moltes coses! Hem vist un munt de pautes d’altres entitats que ens poden ajudar a millorar la nostra organització i funcionament. Hem reflexionat juntes. Hem vist enfocaments teòrics que ens han donat noves perspectives sobre la nostra inèrcia i funcionament i que ens poden ajudar a reconduir certes mancances.

El principal aprenentatge crec que és donar més importància a la comunicació, a fer que tota la informació circuli més entre tots els membres de l’associació i per tots els mitjans possibles. També, comunicar-nos més entre nosaltres, explicar les nostres visions i maneres d’entendre el que fem i el que volem fer.

QUINS TEMES HEU INCORPORAT EN LES VOSTRES DINÀMIQUES DE FUNCIONAMENT?
ÉS A DIR, COM HEU POSAT EN PRÀCTICA ALLÒ QUE HA SORTIT A LES SESSIONS DE TREBALL?

De moment, hem incorporat algunes estratègies de gestió del temps i de les intervencions a l’assemblea i a les reunions. També hem començat a insistir més en la comunicació, tot i que ja era una pràctica habitual. Hem creat una fitxa per presentar propostes a l’assemblea i facilitar la feina a la coordinadora per un costat i fomentar la comunicació dels socis a través de l’assemblea. Hem revisat el reglament intern, per millorar el funcionament general. També hem elaborat i distribuït un calendari actualitzat dels dies de reunió i de treball dels diferents grups de l’hort perquè tothom hi pugui participar.

De cara al futur, tenim previst seguir les reunions del grup que ha fet l’acompanyament per trobar més formes d’aplicar el que hem après.

ARA QUE JA L’HEU FET, CREIEU QUE L’ACOMPANYAMENT ÉS UNA EINA ÚTIL PER A LES ENTITATS?

Creiem que és una eina útil i la recomanaríem a totes les entitats, perquè les propostes que en surten sempre poden millorar allò que ja es fa i donar idees noves de bones pràctiques.

És el tret de sortida d’un camí que requereix hores i esforç per implementar-se de manera efectiva.


Voleu estar al dia de totes les novetats del sector? Seguiu-nos a les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), subscriviu-vos al butlletí electrònic TJExpress o estigueu atentes a la nostra web.

Ves al contingut