Treballem la sostenibilitat en 1a persona: recursos per fer una bona gestió ambiental a l’entitat

 2017-03-16

És evident que les associacions són un agent de transformació social, cadascuna en el seu àmbit d’acció. Aquesta voluntat de millora d’allò que està portes enfora és important que també es reflecteixi portes endins. I, en aquest sentit, la sostenibilitat ambiental de l'entitat és una qüestió bàsica.

Les associacions, doncs, han de plantejar-se com millorar la sostenibilitat del seu espai i de les seves activitats. El compromís ambiental en el seu funcionament és una qüestió que cal incorporar com a valor perquè la millora ambiental és un repte col·lectiu i tothom hi ha de posar el seu gra de sorra

Per tal d’ajudar-vos-hi i que pugueu engegar o potenciar aquest treball, en aquesta notícia us llistem diversos recursos que teniu a la vostra disposició en matèria de sostenibilitat ambiental de l’entitat.

 

Catàleg de publicacions Barcelona + Sostenible

A Barcelona, l’Agenda 21 local es concreta en el Programa Barcelona + Sostenible . A la seva web hi trobareu un catàleg de publicacions relacionades amb temes de medi ambient i sostenibilitat, entre les quals la Guia “Posem verdes les associacions” (2003). El document recull idees sobre què poden fer les associacions pel que fa al compromís social envers el medi ambient i la seva gestió interna que, tot i que la guia ja té uns anys, encara us poden ser d’utilitat.

Des de Barcelona Més Sostenible també s’ofereix la possibilitat de formar part d’una Xarxa d’entitats i empreses compromeses amb la sostenibilitat de la ciutat, a les quals s’ofereix assessorament personalitzat, préstec de materials (per fer una ecoauditoria, per a demostracions i actes festius, etc.).

 

La Fàbrica del Sol

La Fàbrica del Sol és un equipament municipal d'educació ambiental que realitza activitats de sensibilització per a tots els públics. Ofereix un servei d’informació i consultes sobre temes d’ecologia urbana i sostenibilitat que està a disposició de les entitats de la ciutat. També realitza préstecs de materials i cessions d’espais.

 

Informació sobre sostenibilitat del CRAJ

El Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ) també ofereix diversos documents d’interès per al treball de la sostenibilitat mediambiental a les associacions.

Per una banda la col·lecció “Pràctiques Sostenibles” amb 67 fitxes informatives centrades en consells pràctics per millorar la sostenibilitat de les associacions. Hi trobareu temes tant diversos com la reducció de residus, el reciclatge, la compra responsable o com gestionar de manera sostenible la impressió de documents.  

Des del CRAJ també s’ofereix un llistat de les entitats de la ciutat de Barcelona que regularment realitzen activitats relacionades amb el medi ambient o que us poden proporcionar recursos i assessorament ambiental i una guia per elaborar el pla d’acció ambiental de l’entitat, el document que us permetrà plantejar de manera estratègica i eficaç el treball de la sostenibilitat a l’associació.

        

Eines i recursos de l’Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (OTSAC)

A la seva pàgina web, l’OTSAC hi ha recopilat una selecció d’estudis, manuals i fitxes tècniques per a les entitats ambientals, classificats en diferents àmbits: aliances i treball en xarxa, econòmic i fiscalitat, finançament, qualitat i transparència, comunicació…

 

Reculls de recursos de la Societat Catalana de Medi Ambient (SCDA)

La Societat Catalana d’Educació Ambiental també ofereix un recull de recursos agrupats per temàtiques. Per a cadascuna s’hi poden trobar lectures bàsiques, d’aprofundiment, materials didàctics, audiovisuals, webs, activitats i exemples.

 

Guia per la implementació d’un sistema de gestió ambiental en les entitats culturals

Document destinat específicament a entitats culturals però que pot ser replicable, en bona part, a la resta d’àmbits associatius. Exposa com implantar un Sistema de Gestió Ambiental per tal d’anar més enllà del que la legislació requereix i poder assolir l’excel·lència en la gestió ambiental.

Ves al contingut