#21Fòrum Primavera: Principals idees i reculls de piulades

 2015-06-12

Els dies 10 i 11 de juny es va celebrar al Museu d'Història de Catalunya una nova edició del Fòrum La Primavera de les Associacions, un espai anual de trobada, de debat i d'intercanvi de coneixements i d'experiències a l’entorn de l’associacionisme.

Enguany el Fòrum portava per títol Societat i felicitat: L'empremta associativa en les persones i les comunitats. L’objectiu era analitzar de quina manera l'associacionisme configura les característiques d'un territori i de les persones que hi viuen i, al mateix temps, com les associacions contribueixen al desenvolupament socioeconòmic i a la satisfacció personal i col·lectiva.

En aquesta 21a edició, el Fòrum ha estat impulsat pel Consell d’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya (Generalitat de Catalunya – Departament de Benestar i Família) i pel Consell Municipal d'Entitats de Barcelona (Ajuntament de Barcelona). Torre Jussana s'ha encarregat, un any més, de la seva organització.

Idees destacades i recull de piulades

El Fòrum va començar el dimecres 10 de juny amb els parlaments de benvinguda a càrrec de Carles Agustí, Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona i de Ramon Terrassa, Director General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya.

Seguidament es va engegar la primera taula rodona, amb el títol L'associacionisme, un valor en alça. El tema central era l’acció de l'associacionisme com a agent de generació de benestar i qualitat de vida personal i col·lectiva. Repassem qui hi va participar i les principals idees:

  •  Marta Portela: doctora en Economia Aplicada per la Universitat de Santiago de Compostela. Autora del blog Capital Social en español.
    • "Les xarxes socials presencials, com ho són les associacions, són elements generadors de felicitat i la felicitat contribueix al desenvolupament sostenible i al creixement econòmic".

 

La taula va ser moderada per Sergi Picazo, periodista de elcrític.cat .

Recupereu les principals idees de la 1a jornada en aquest Storify:

El dijous 11 de juny es van realitzar dues taules rodones més, en aquest cas per analitzar l'empremta de l'associacionisme en el desenvolupament de les persones i dels territoris, amb els títols Personal i transferible i Denominació d'origen associacions, respectivament.

En la primera taula hi van participar:

 

  • Enric Madrigal, Expert en processos de transformació cultural de les empreses i organitzacions, i en gestió del talent.
    • "Les persones que provenen de l'associacionisme aporten valor afegit a les empreses. El pas pel món associatiu ens ajuda a conèixer-nos millor i a relacionar-nos de manera diferent".

 

  •  Anna Herrero, activista de l'equip de sensibilització d’Obertament.
    • L'important no és competir sinó cooperar. L'acció de la meva entitat ajuda a canviar la societat."

En la segona taula hi van participar:

 

  • Marc Andreu, Periodista i historiador. Autor del llibre “Barris, veïns i democràcia”.
    • "L'associacionisme veïnal, entre d'altres, va ser i és clau per a la construcció de la societat democràtica".

 

  • Ramon Soler, pagès i membre de la Plataforma Lluçanès és Comarca.
    • "Un lema en positiu com el Lluçanès és comarca va ser clau per articular participació i poder fer incidència política".

Rita Marzoa, periodista i directora del programa Solidaris de Catalunya Ràdio, va ser l’encarregada de moderar aquestes dues taules.

La cloenda va anar a càrrec d’Enric Francès, vicepresident del Consell Municipal d’Entitats de Barcelona i Pau Gonzàlez, vicepresident del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya.   

Recupereu les principals idees de la 2a jornada en aquest Storify:

 

Ves al contingut