XXè Fòrum Primavera – L’associacionisme és capital! El recull dels principals continguts!

 1995-01-01

Els passats dies 8, 9 i 10 de maig es va celebrar a Barcelona la XXa edició del Fòrum La Primavera de les Associacions que enguany, s’emmarcava en els actes de l’agenda de la capitalitat europea del voluntariat que ostenta Barcelona durant aquest 2014, i portava per lema “L’associacionisme és capital”. Van ser 3 dies de conferències, col·loquis, presentació de projectes i visites d’experiències desenvolupades a Barcelona, sobre el paper de les associacions en temes cabdals per a les ciutats com la cohesió social, la qualitat democràtica i i les polítiques públiques que realitzen els governs locals, posant sobre la taula conceptes com el capital social, la capacitat cívica o la participació democràtica a les ciutats. 

En el conjunt dels 3 dies hi van participar prop de 300 persones. Aquesta edició va comptar amb la participació de ponents d’altres indrets de Catalunya, de l’Estat i d’Europa, que van aportar el seu coneixement i van explicar experiències i casos d’èxit. Les jornades dels dies 8 i 9 de maig es van realitzar al  al Palau Macaya, mentre que la jornada del 10 de maig va consistir en 6 itineraris per visitar projectes, equipaments o serveis desenvolupats a BCN gràcies al treball conjunt entre associacions i administració local, per conèixer avantatges, problemàtiques i solucions que es donen en aquest tipus de col·laboracions.  

El Fòrum va començar amb una inauguració institucional en la qual hi van intervenir la Consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el 1r Tinent d’Alcalde de Barcelona, Joaquim Forn i la Diputada de la Diputació de Barcelona, Mireia Solsona. Seguidament es va oferir una conferència sobre “Les associacions i els processos de decisió i actuació política”, a càrrec de dos experts en la matèria: Gerry Stoker, professor de Ciències Polítiques i Governança a la Universitat de Southhampton, director del Centre per a la Ciutadania, Globalització i Governança i autor del  llibre Why Politics Matters: Making democracy work, i Joan Font Fàbregas, Director del Instituto de Estudios Sociales Avanzados del CSIC i autor del llibre Ciudadanos y decisiones públicas.

Principals idees extretes de la inauguració i conferència “Les associacions i els processos de decisió i actuació política” en aquest recull de piulades (Storify)

El divendres 9 de maig, el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, va exposar la feina que realitza l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) que enguany va col·laborar en l’organització del Fòrum a través del seu grup de treball sobre el paper de les associacions en la participació ciutadana. Posteriorment es va oferir un col·loqui amb el títol “Democràcia participativa. Els governs i les associacions treballant juntes”, amb Joan Manuel del Pozo, professor de filosofia de la Universitat de Girona i membre del Comitè Científic del XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores i Lluís Torrens, gerent del Public-Private Sector Research Center (IESE), i membre del Consell Rector de l’Observatori de la Participació Ciutadana a Barcelona. 

Recull de piulades (Storify) amb principals idees presentació de l’OIDP.

Recull de piulades (Storify) amb principals idees col·loqui “Democràcia participativa. Els governs i les associacions treballant juntes”. 

A partir del migdia i durant la tarda, es van realitzar dues sessions de presentació d’experiències. La primera portava per títol “Experiències de polítiques locals per a l’enfortiment del capital social” i va comptar amb la participació de representants dels Ajuntaments de Rennes (França) (Rencontres de la vie associative), Madrid (Convive Madrid Río), Málaga (Escuela de Ciudadanía y Convivencia), Donostia (Capital Europea de la Cultura 2016) i Sant Boi de Llobregat (COBOI – Laboratori Cívic d’Emprenedoria i Economia Social). 

Recull de piulades (Storify) amb principals idees taula d’experiències locals.

La segona taula d’experiències portava per títol “Experiències associatives d’incidència política i cohesió social”. Hi van participar representants de la Casa del Pumarejo (Sevilla) ORVEPARD (Associació de Veïns pardinyes-Lleida), Minyons de Terrassa i de la Societat Catalana d’Educació Ambiental – SCEA.  

Recull de piulades (Storify) amb principals idees taula d’experiències associatives.

Finalment, el dissabte dia 10 de maig es va oferir  a totes les persones participants i a tota la ciutadania 6 itineraris de visites d’experiències per a conèixer in situ projectes, equipaments o serveis de la ciutat desenvolupats gràcies a la suma d’esforços entre les associacions i l’administració pública. Es van realitzar rutes a Gràcia, Sants, Soble Sec, La Verneda i La Pau, Nou Barris/Sant Andreu i Sarrià. Les persones participants van poder conèixer l’acció de dinamització comunitària que realitzen cadascuna de les propostes visitades i què proposen a la ciutadania però el principal objectiu va ser donar a conèixer com s’ha desenvolupat la col·laboració amb l'administració i amb quines avantatges, problemàtiques i solucions s'han trobat en cada cas. Es van visitar projectes del Pla Buits, l’acció dels Plans Comunitaris, l’experiència de la gestió ciutadana d’equipaments cívics i altres espais de la ciutat, el programa de rehabilitació d’auditoris i teatres d’entitats culturals sense afany de lucre, o els processos de participació per a reformes urbanístiques.

Recull de piulades (Storify) de la jornada d’itineraris del XXè Fòrum.

Àlbum de fotografies de les diferents jornades del XXè Fòrum.

Llista de reproducció de Youtube amb els streamings en directe de les diferents conferències i taules d’experiències dels dies 8 i 9 de maig (Podeu recuperar ja bona part dels vídeos complets i en els propers dies hi estaran tots).  

El Fòrum Primavera de les Associacions és una proposta impulsada pel Consell Municipal d'Associacions de Barcelona (CMAB) i organitzada per Torre Jussana – Centre de Serveis a les Associacions de Barcelona, amb la supervisió dels dos ens cogestors de l’equipament, l’Ajuntament de Barcelona i el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB). Es tracta d’un espai anual de trobada, de debat i d'intercanvi de coneixements i d'experiències a l’entorn de l’associacionisme i el voluntariat. Té per objectiu oferir coneixement i debats de qualitat per, en darrera instància, enfortir el teixit associatiu de Barcelona. En aquesta vintena edició va comptar, també, amb la coorganització del Departament de Benestar Social i Família, amb la col·laboració de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) i amb el Suport de la Diputació de Barcelona i de l’Obra Social de La Caixa.

Skip to content