Trobats uns gravats prehistòrics que podrien ser la primera acta d’una assemblea

 2020-12-28

A escassos metres de la pedra trobada recentment al jaciment de les Coves del Fem (Priorat) amb gravats de fa almenys 11.700 anys amb dibuixos d’animals, s’hi ha trobat d'altres amb uns pictogrames ben peculiars.

En el jaciment s’hi poden observar diverses escenes que, segons els experts consultats, representen una reunió o una assemblea. En la més destacada s’hi observen diverses persones reunides en rotllana i dues en una posició centrada i dempeus “com si fossin un moderador, amb les mans com si estiguessin demanant calma… deuen ser secretaria i presidència…” expliquen les investigadores. A sota, s’hi troben diverses persones que, segons sembla, es troben en plena discussió: “s’hi pot veure que les persones dibuixades es tiren una mena de rocs i pedres punxegudes… possiblement sigui una representació simbòlica de la discussió i debat, però no descartem que sigui una representació realista”, comenta un dels membres de l’equip que ha fet la troballa.

En un altre dels elements pictòrics destacats s’hi pot observar un munt de gent menjant i bevent. Els especialistes plantegen que podria ser una “representació del final de la trobada, un moment de germanor i de felicitació per la feina ben feta”.

L'equip de recerca destaca la precisió dels gravats, "molt fins i fets amb un estri de sílex molt agut i amb molts detalls". Si s’acaben confirmant les primeres conclusions, la troballa no només representa una gran fita dins de l’àmbit de l’arqueologia i una peça molt rellevant per a conèixer com vivien els habitants del paleolític, sinó que es tractaria de “la primera representació sobre com s’organitzaven “ i “denota la importància del moment”.

 La pedra properament serà traslladada al Museu d’Arqueologia de Catalunya per a analitzar-la més profundament, i un equip de Torre Jussana hi serà present per acabar de confirmar la simbologia dels grafits. Mentrestant, amb les fotografies i vídeos que ens han fet arribar ja hem realitzat un primer document d’anàlisi que podeu descarregar.

 

Ves al contingut