Torre Jussana, punt de suport i foment de la participació ciutadana

 2023-07-12

El Consell d’Associacions de Barcelona, l’entitat gestora de Torre Jussana, va engegar en el 2018 una aposta a nivell d’equipament per recolzar les iniciatives populars que, dins el marc del Reglament de Participació Ciutadana, es duguin a terme a la ciutat. És per això que s’ofereix l’equipament com un espai on poder centralitzar presencialment la recollida de signatures.

Què és una iniciativa ciutadana?

És el mitjà a través del qual, la ciutadania, promou i demana que l’Ajuntament dugui a terme una actuació d’interès general i de competència municipal. Aquest mecanisme permet que els veïns i veïnes de la ciutat prenguin protagonisme a l’hora de definir les prioritats o necessitats de l’agenda política municipal.

A partir d’una mobilització col·lectiva i d’una recollida de signatures, una iniciativa permet:

  • incloure un punt a l’ordre del dia del Plenari de la Ciutat o del districte
  • dur a terme un procés participatiu
  • demanar la creació d’un nou òrgan de participació
  • iniciar l’aprovació o modificació d’una norma municipal
  • sol·licitar la celebració d’una consulta sobre una qüestió concreta
  • convocar un Consell de Barri o una Audiència Pública

Qui pot promoure-la i qui hi pot donar suport?

Poden promoure-la un mínim de 3 persones, empadronades a Barcelona i que siguin majors d’edat, entitats i organitzacions sense ànim de lucre que sigui la ciutat el seu àmbit d’actuació.

Hi poden donar suport les persones empadronades a Barcelona majors de 16 anys. Es pot reduir l’edat de participació, sempre que el procés ho aconselli o ho requereixi.

Voleu saber com engegar-ne una?

Si voleu saber com gestionar una iniciativa de participació ciutadana, podeu consultar aquesta infografia realitzada per l’Ajuntament de Barcelona. Des de Torre Jussana estem elaborant un nou recurs al web que aviat us el podrem compartir!

Quines iniciatives vigents hi ha?

Actualment, està en marxa la recollida de signatures per a la Iniciativa ciutadana que impulsa la plataforma Cultura i Lleure en Lluita, que acaba el pròxim 26 de juliol. Les persones interessades a donar suport a aquesta iniciativa, es poden passar per Torre Jussana a signar-la.
Esperem que us animeu a exercir el vostre dret i a continuar millorant la vida col·lectiva de la nostra ciutat!

Perquè només juntes aconseguirem avançar!


Voleu estar al dia de totes les novetats del sector? Seguiu-nos a les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), subscriviu-vos al butlletí electrònic TJExpress o estigueu atentes a la nostra web.

Skip to content