Publicat l’informe inicial de la 2a edició del Panoràmic de les Associacions de Barcelona

 2016-03-16

El passat dimarts 15 de març es va presentar al Palau Macaya la segona edició de “El Panoràmic”, la macroenquesta de les organitzacions sense ànim de lucre, i l’informe que recull les principals dades corresponents al teixit associatiu de la ciutat de Barcelona.

En aquesta segona edició, El Panoràmic s’ha ampliat a tota Catalunya. Hi han participat més de 1.800 entitats, 1.145 de les quals són associacions i grups informals amb seu a Barcelona. La informació que s'extregui de la recerca s’anirà presentant de manera sectorial i territorial.

El primer resultat d’aquest treball de camp ha estat l’informe amb les principals dades corresponents a la ciutat de Barcelona. El document, editat per Torre Jussana a través de la col·lecció Dossier Barcelona Associacions, ofereix informació quantitativa i qualitativa per entendre la situació actual del sector associatiu de la ciutat i contribuir a la seva millora.

Enguany el document s’ha publicat online. Podeu descarregar-lo en el següent enllaç:

“El panoràmic de les Associacions de Barcelona 2015” (PDF)

 

 Les principals dades

  • A Barcelona hi ha 4.780 associacions, un 3,35% més que en el 2014.
  • El nombre de persones associades ha crescut un 0,35% respecte el 2014, situant-se en 555.350.
  • Els districtes amb més associacions són l’Eixample i Ciutat Vella, amb un 20% i un 17% del total d’associacions de la ciutat, respectivament.
  • Els districtes amb menys associacions són Les Corts i Sarrià Sant Gervasi, amb un 5% i un 6% respectivament.
  • Els principals àmbits d’actuació són: acció social (representen un 26% de les associacions de la ciutat), cultura (22%) i les entitats juvenils (15%).
  • Pel que fa a les fonts de finançament, el 55% són pròpies, el 31% públiques i el 14% privades.
  • El volum econòmic del sector s’ha incrementat un 2,12% respecte al 2014, situant-se en els 644 milions d’euros.
  • L'ampliació i la implicació de la base social, la consolidació del finançament i el treball en xarxa i la col·laboració amb diferents agents socials són els principals reptes detectats per les associacions.

 

Nou aplicatiu web

La principal novetat d’enguany és el nou aplicatiu web que permetrà a les entitats visualitzar la informació dels seus qüestionaris realitzats, introduir i modificar dades i realitzar comparatives.

Aquesta versió interactiva i personalitzable del Panoràmic, que estarà disponible en breu, també permetrà a les entitats de segon i tercer nivell (federacions d’entitats) extreure dades anònimes de les entitats dels seus sectors i territoris i realitzar informes.    

#ElPanoràmic és un projecte coordinat pel Consell d'Associacions de Barcelona, impulsat conjuntament per l'Observatori del Tercer Sector, la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l'Obra Social La Caixa.

Skip to content