Programa d’Enfortiment d’Entitats de Gestió Ciutadana i Comunitària

 2019-06-19

A partir d’un encàrrec de la Direcció d’Acció Socioeconòmica de Barcelona Activa, en coordinació amb la Direcció d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, en els darrers mesos estem executant un Programa d'Enfortiment d'Entitats de Gestió Ciutadana i Comunitària, conjuntament amb l’Ateneu Popular 9 Barris.

Què són les entitats de gestió ciutadana i comunitària? Doncs aquelles organitzacions que treballen en espais i recursos municipals i de patrimoni ciutadà amb diferents modalitats de cessió i aquelles entitats gestores d’equipaments i serveis municipals que ho fan a través del model de gestió cívica.

Aquest programa d'enfortiment dona resposta al pla d’acció municipal 2015-2019 que aposta per donar suport, impulsar i consolidar els projectes d’acció comunitària. També s'ha promogut des de la Direcció d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa per tal de facilitar accions d’acompanyament i formació que potenciïn la millora i la sostenibilitat econòmica d’aquestes organitzacions.

I també s’ha desenvolupat per la demanda del sector, organitzat en diferents espais com la Plataforma de Gestió Ciutadana, la Xarxa d’Espais Comunitaris i el Consell d’Associacions de Barcelona.

Fins ara s'ha realitzat un procés de treball i d’aprenentatge mutu entre els diferents projectes que hi participen, amb el triple objectiu de facilitar eines de gestió i de governança, ajudar a aplicar el Balanç Comunitari com a eina de treball i promoure l’enxarxament amb la comunitat i amb d'altres equipaments i serveis del territori.

Tots aquests objectius els hem treballat amb 15 projectes de la ciutat, construint un espai de trobada i d’aprenentatge en una sèrie de 4 sessions de formació que hem realitzat al llarg d’aquests mesos i que ens han permès treballar els eixos del Balanç Comunitari:

  • 23 de març a la Cosa Nostra: Arrelament al territori

  • 27 d’abril a l’Ateneu Harmonia: Impacte i retorn Social

  • 18 de maig a la Farinera del Clot: Democràcia i participació

  • 15 de juny a la Casa Orlandai: Sostenibilitat i Cures

A banda d’aquests espais de formació conjunta, els 15 projectes estan rebent un procés específic d’acompanyament per aprofundir en aquests temes i elaborar conjuntament un pla de millora.

Aquests 15 projectes són: Espai La Fontana i el PIJ Gràcia, el CRAJ, la Taula Oberta Trinitat Nova, la La Lleialtat Santsenca, La Troca, El Borsí per al barri, l'Ateneu La Bòbila, PK 2, Can Clariana, la Plataforma d’Entitats de Roquetes, el Casal de joves de Roquetes, la Casa de la Premsa i el Casal Transformadors.

L’experiència està sent molt positiva. Especialment per les energies i sinergies compartides en els espais de trobada, que estan facilitant el treball en xarxa entre els projectes i que es plantegin nous reptes a través de l'intercenvi i del fet de compartir experiències.

El projecte finalitzarà el proper 4 de juliol fent una sessió conjunta d’avaluació i tancament a les 18h, a Can Jaumandreu.

Si esteu interessades en la gestió comunitària d’equipaments, espais i projectes us podeu posar en contacte amb l’Ateneu popular 9 Barris o amb Torre Jussana. Més enllà d’aquest projecte estarem encantades d’acompanyar-vos o posar-vos en contacte amb d’altres projectes i xarxes que us poden acompanyar.

Skip to content