Nova Guia d’Assessorament: Com fer l’acollida de les persones que s’incorporen a l’entitat?

 2020-01-30

En la darrera edició de #ElPanoràmic, dedicada a la base social i a la participació a les entitats no lucratives, s'hi recull una dada sorprenent: només el 42,2 per cent de les organitzacions disposen de procediments d'acollida per a les persones que volen incorporar-se a l'entitat.

Per tant, encara hi ha moltes entitats en les quals ni es planifica ni s'ha sistematitzat el procés de benvinguda a les persones interessades en sumar-s'hi, ni s'ha treballat com donar-los la informació necessària per tal que puguin desenvolupar al màxim la seva relació amb l'entitat. I això fa perdre possibilitats, tant per a l'entitat com per a la persona interessada.

És, doncs, una qüestió a plantejar-se i treballar. Per què l'acollida és un procés clau per generar vincles de confiança entre les entitats i les persones que s'hi incorporen i facilitar la posterior implicació d'aquestes. I no només és important en aquests casos. També cal plantejar-la per a aquelles persones que s'incorporen a la junta directiva o en alguna comissió o equip de treball de l'entitat.

Per tal de donar respostes a aquesta qüestió, des de TJ hem elaborat una nova Guia d'Assessorament que ja podeu descarregar en el següent enllaç:

Guia d'Assessorament 12 – Gener 2020 – Com fer l'acollida de les persones que s'incorporen a l'entitat?

En aquesta guia s'hi exposa el concepte d'acollida, per què és important planificar-la i realitzar-la de manera adequada i es fa una aproximació a com són, a grans trets, els cicles de vida de les persones en les organitzacions. També hi trobareu idees per fer una bona captació de persones, pas previ a l'acollida, què cal tenir en compte per fer bons processos de benvinguda i idees per aconseguir-ho, així com per fomentar la implicació posterior d'aquestes persones en les entitats o equips. 

I si l'acollida és important també ho és facilitar la desvinculació d'aquelles persones que volen abandonar l'entitat o deixar de participar en un equip o grup de treball. A la guia també hi trobareu informació i recursos en aquest sentit perquè fer desvinculacions fàcils i no traumàtiques també és beneficiós, tant per a les entitats com per a les persones.

A més de les dades recollides durant la darrera edició de #ElPanoràmic, un altre dels motius per generar una guia sobre aquesta qüestió va sorgir durant la VIa Trobada d'Energies Comunitàries celebrada als barris de Baró de Víver, Trinitat Vella i el Bon Pastor. Allà vam dinamitzar la sessió "Associacionisme i comunitat. Com ens vinculem?" entre participants al projecte B-Mincome i associacions d'aquests barris en la que s'hi va treballar com realitzar processos d'acollida de noves persones a les entitats i van sortir moltes idees interessants. Si voleu més propostes per plantejar com treballeu l'acollida consulteu la relatoria d'aquesta jornada.

Skip to content