Nou programa formatiu de la Generalitat sobre dades obertes per entitats sense ànim de lucre

 2017-04-28

La Secretaria de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya ha obert un programa formatiu en dades obertes dirigit a entitats sense ànim de lucre.

Aquest programa té per objectius divulgar les possibilitats de les dades obertes per fomentar i millorar la incidència de les entitats sense ànim de lucre en els afers públics, promoure que les entitats obrin i comparteixin dades pròpies i fomentar la generació de valor social a través de la reutilització de dades obertes.

El programa és gratuït i es realitzarà a la Casa del Mar de Barcelona (c. d’Albareda, 1-13). Les propostes que es realitzen són les següents:

  • Xerrada divulgativa inaugural (3 de maig, 19 h): presentació del programa a càrrec de Jordi Foz, Secretari de Transparència, Dades Obertes i Qualitat Democràtica de la Generalitat i Lourdes Muñoz, directora de la iniciativa Barcelona Open Data, organització que s’encarregarà de les formacions. També s’hi exposarà un cas pràctic d’ús de dades obertes per part d’una entitat.

 

  • Formació sobre els conceptes bàsics de les dades obertes (4h) (dues convocatòries: 31 de maig i 8 de juny, de 17 a 21 h) S’hi exposarà què són i què poden aportar les dades obertes a les entitats sense ànim de lucre. La sessió s’adreça a les persones responsables de les organitzacions i, per tant, és recomanable que en el cas de les associacions hi assisteixin persones membres de la junta directiva.

 

  • Formació específica: (Tots els dimarts del 6 de juny al 11 de juliol, de les 17 a les 21 h): 6 sessions de 4 hores dirigides a les persones que treballen amb dades en el sí de les entitats. S’exposarà com cercar les dades obertes, dades de fonts públiques, i com publicar dades pròpies de l’organització.  

 

  • Sessió participativa: per tancar el programa, el 15 de juny, de les 18 a les 21 h, es realitzarà una sessió durant la qual s’analitzaran els conjunts de dades obertes de la Generalitat de Catalunya i que poden ser d’interès per a les organitzacions del tercer sector, a més de recopilar les necessitats de les organitzacions que participin en el programa.

Per inscriure-s’hi cal omplir el següent formulari.

 

Què són les dades obertes i per què poden ser útils?

Les dades obertes són paquets d’informació de tot tipus (estadístics, econòmics, geogràfics, etc…) que es posen a disposició de tothom que en vulgui fer ús, a través d’internet amb llicència per poder ser reutilitzades, tornades a publicar, redistribuïdes i compartides sense cap més restricció que la condició que el producte resultant també estigui obert a la reutilització, a la publicació i compartició lliure.

Obrir les dades, doncs, permet contrastar-les, empoderar a la ciutadania per tal que pugui exercir-ne control i reutilitzar-les per generar millor coneixement i projectes. Per aquest motiu les dades obertes poden ser una eina d’interès per a les associacions.

D’altra banda, per una associació que ha aconseguit recopilar informació d’interès el fet d’obrir-la permet a la ciutadania i a d’altres institucions, tant públiques com privades, treure més partit d’aquesta informació recollida facilitant-ne el seu ús.

 

Per a saber-ne més:

Alguns portals de referència en dades obertes:

Skip to content