Millorem la participació, l’acollida i comunicació al barri de Poble-sec

 2023-02-17

Millorem la nostra participació” és el programa d’acompanyament a 10 entitats del Poble-sec que va promoure Pla de Barris, amb l’aliança de Torre Jussana, fins al passat mes de gener.

La iniciativa, emmarcada dins del projecte d’”Enfortiment associatiu”, va ser el resultat del treball en xarxa fet amb les dues entitats més representatives del territori –CooperaSec i la Coordinadora d’Entitats de Poble-sec-. L’objectiu? Conèixer les necessitats del seu teixit associatiu i donar suport a l’activitat impulsada per totes aquelles entitats, grups i col·lectius que tenen una vocació de transformació social i que promouen la vida associativa i comunitària dels barris.

QUÈ ES VA PLANTEJAR?

A través d’una enquesta realitzada per a detectar les diferents necessitats de les entitats, es va poder definir una línia d’intervenció amb una doble metodologia d’acompanyament

  1. Una proposta de treball conjunta per a la millora de la Participació i la Comunicació de les associacions.
  2. Una proposta individualitzada i personalitzada per acompanyar en àmbits com la Planificació estratègica, les Obligacions fiscals i el Finançament.

Es va elaborar un programa de 4 sessions sota el fil conductor de l’Acollida, la Participació i la Comunicació. Durant aquestes trobades, es van facilitar diferents eines i recursos per a reforçar els vincles de les persones sòcies i incrementar la seva participació i implicació en el dia a dia de l’associació. Així mateix, es va incentivar l’elaboració d’un pla d’acció per a la millora del reconeixement en el territori i de la gestió interna.

Fruit d’aquest procés d’intercanvi d’experiències i inquietuds, es van anar construint forts vincles i un espai de trobada i coneixença entre les diferents organitzacions participants. El resultat? L’impuls del treball en xarxa com a estratègia per assolir plegades totes les seves reivindicacions.  

QUINES ENTITATS HI VAN PARTICIPAR?

QUINS BENEFICIS HAN OBTINGUT LES ENTITATS?

Les associacions participants van recalcar, al qüestionari de valoració final, la importància d’haver conegut altres organitzacions amb la seva mateixa problemàtica per articular i impulsar propostes compartides de millora del barri. 

Així mateix, van considerar interessant i necessària la creació d’un espai de reflexió intern per marcar-se uns objectius concrets, replantejar-se com enfoquen la participació i com poden planificar les activitats per donar resposta a les necessitats i enfortir la seva base social. 

PROPERES PASSES i REPTES DE FUTUR

La feina continuarà. Es preveu donar resposta a les consultes concretes fetes per les entitats de Poble-sec al qüestionari final de valoració i planificar una sessió mirall, d’aquí a 6 mesos, per fer un seguiment, valorar i compartir plegades el Pla d’acció treballat de forma interna per cada entitat. I, si s’escau, detectar noves necessitats a les quals donar resposta.


Voleu estar al dia de totes les novetats del sector? Seguiu-nos a les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), subscriviu-vos al butlletí electrònic TJExpress o estigueu atentes a la nostra web.

Skip to content