Llei de transparència: novetats per a les fundacions i les associacions d’utilitat pública

 2018-10-04

El passat 12 de setembre es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC 7707) l’Ordre JUS/152/2018, que entrarà en vigor el proper dia 8 d’octubre del 2018 i que, entre altres qüestions, concreta de quina manera han d’aplicar la Llei de Transparència les fundacions i les associacions declarades d’utilitat pública.

 
La Llei 21/2014 del 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i de verificació de l'activitat de les associacions declarades d'utilitat pública, aprovada posteriorment a la Llei de Transparència, estableix la necessitat de determinar diferents nivells d’aplicació d’aquesta darrera normativa, segons criteris de dimensió de l’organització i de recepció o no de fons públics. Ara, aquesta nova ordre concreta els criteris per determinar si una entitat és gran, mitjana o petita i quina documentació cal publicar en cada cas.  
 
Si sou una associació declarada d’utilitat pública o una fundació us recomanem que consulteu la següent taula-resum publicada per Xarxanet.org i elaborada per Suport Associatiu, que permet veure molt clarament quina documentació cal fer pública a través de la web, segons quina sigui la vostra mida i si rebeu, o no, fons públics:
 
Pel que fa a la resta d’entitats cal seguir els criteris que indica la llei de transparència i que trobareu resumits en aquesta Guia de Transparència per a les associacions i fundacions perceptores de subvencions i ajuts públics, editada per la Generalitat de Catalunya. Recordem que si un 40% o més dels vostres ingressos provenen d’ajuts o de subvencions públiques, a partir d’un mínim de més de 5000 euros, o rebeu més de 100.000 euros anuals de subvencions o ajuts públics esteu obligades a complir amb la normativa de transparència.
 
En què us podem ajudar des de TJ?
  • Us assessorem sobre com aplicar la normativa de transparència a la vostra entitat. (932 564 118, tjassessoraments@bcn.cat)
  • Periòdicament programem formacions sobre com aplicar la normativa de transparència. Estigueu pendents de les futures ofertes formatives del centre. 

 

Skip to content