La Mediació: una eina de prevenció de conflictes, també per al teixit associatiu

 2015-01-29

El passat 21 de gener, se celebrava el Dia Europeu de la Mediació. El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya va organitzar un acte de commemoració, conjuntament amb més d'una trentena d'institucions relacionades amb aquesta qüestió. L'objectiu de l'acte era la promoció de la mediació entre la ciutadania i donar-ne a conèixer les característiques i els avantatges com a procediment per a la resolució de conflictes.

Durant el 2014 a Barcelona s'han realitzat 571 mediacions en conflictes. Situacions que, a través de la mediació, s'han pogut resoldre sense haver d'iniciar un procés per via judicial. La mediació, doncs, també pot ser molt útil per al teixit associatiu, donat que és una metodologia molt indicada per protegir i millorar les relacions entre totes les persones implicades en una associació. En aquesta notícia exposem quins són els avantatges de la mediació i com aplicar-la en els conflictes que poden sorgir en les associacions.

La mediació és un procés de resolució de conflictes basat en el diàleg i en la recerca de solucions constructives. Té quatre característiques bàsiques:

  • Voluntarietat
  • Confidencialitat
  • Imparcialitat
  • Neutralitat

La mediació presenta múltiples avantatges per a totes les persones que, directament o indirecta, viuen i pateixen un conflicte. Amb la mediació es guanya en temps de resposta respecte a un procés judicial, alhora que es redueixen els costos econòmics que reporta l'obertura i desenvolupament d'aquest tipus de processos.

Els seus beneficis incideixen directament en el benestar de les persones però, també, en la millora de les relacions socials i en la dessaturació del sistema judicial, innecessàriament desbordat a causa del desconeixement d'altres alternatives, com la mediació, per resoldre, de manera constructiva, els seus conflictes.

Com accedir a processos de mediació?

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Justícia, posa a l'abast de tota la ciutadania i de les organitzacions el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, creat per la Llei 15/2009, de 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat.

Aquest centre té com a principals objectius el foment i la difusió de la mediació i treballa per facilitar-hi l'accés a tota la ciutadania, estudiar les tècniques de mediació, gestionar el Registre General de Persones Mediadores en l'Àmbit Familiar i el Registre General de Persones Mediadores en els àmbits de Dret Privat, designar la persona mediadora en cada conflicte, fer el seguiment del procediment, homologar els estudis, els cursos i la formació específica en matèria de mediació, i organitzar el servei públic.

Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya
Pau Claris, 158, 4a planta. Barcelona 08009
Telèfon 93 567 44 84
Horari d'atenció al públic: de 9 a 14 hores
centremediacio.dj@gencat.cat

En què us pot ajudar TJ?

Des de Torre Jussana no realitzem de forma directa processos de mediació. Tot i això oferim assessoraments en la gestió dels processos de conflicte que es produeixin en les associacions de la ciutat. Per accedir a aquest servei podeu escriure un correu electrònic a tjussana@bcn.cat, o bé trucant al 932 564 118.

Tanmateix, donat que un bon coneixement dels estatuts de l'associació pot ser una bona manera de prevenir-hi conflictes, us recomanem el Taller "Anàlisi d'estatuts de TJ: coneguem a què ens obliguen i com millorar-los" (3 de març).

Skip to content