#GR_Associacions: Balanç de les 3 primeres rutes

 2015-05-29

Aquesta primavera, en motiu del 20è aniversari de Torre Jussana, hem engegat una nova proposta formativa, en aquesta ocasió fora de les aules. Es tracta del #GR_Associacions, una iniciativa pensada per reconèixer l'acció de les associacions de la ciutat, en col·laboració amb coordinadores o entitats referents dels diferents barris, a través de rutes a peu per visitar associacions del territori.

El projecte té un triple objectiu: donar a conèixer a la ciutadania diferents opcions associatives del seu entorn més proper, exposar la importància de l'acció associativa en els diferents barris i facilitar que les persones que participen activament en associacions de la ciutat puguin conèixer l’acció i la manera d’organitzar-se d’altres entitats.

Les rutes del #GR_Associacions es realitzen un cop al més, són gratuïtes i estan obertes a tothom. Amb l’arribada de l’estiu fem una aturada en els itineraris fins el proper mes d’octubre, quan reprendrem el projecte. Abans, però, hem volgut fer balanç dels itineraris realitzats fins al moment.  

Sants i La Bordeta

El #GR_Associacions es va engegar el passat més de març amb un itinerari pels barris de Sants i La Bordeta. De la mà del Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta vam analitzar com el  teixit associatiu ha marcat el desenvolupament del territori i de la seva comunitat. Entre d’altres projectes, vam conèixer la gestió per part dels veïns i veïnes d’un espai com Can Batlló, la històrica Associació de Veïns del Centre Social de Sants i la Federació d’Esplais i Caus. Al Centre Cívic Cotxeres de Sants, gestionat pel Secretariat, també es va presentar als i les participants al #GR_Associacions el projecte “Aprenem”, uns tallers d’aprenentatge de llengües gratuïts i oberts a tota la ciutadania.  

La Sagrera

En el següent itinerari, celebrat a l’abril, vam poder descobrir la diversitat associativa del barri de la Sagrera, amb la col·laboració de la Coordinadora de Festes de la Sagrera, que també va aprofitar la visita per recordar la necessitat de més equipaments i espais per a les entitats.  En aquesta ruta vam conèixer l’activitat de l’Associació de Dones Mirada de Dona, del Casal de la Gent Gran La Palmera, de la Plataforma La Sagrera es Mou i de PhotoSagrera. També es va visitar  l’Espai 30, centre adjacent a la Nau Ivanow, embrió de molts dels projectes i associacions del barri juntament amb el Centre Cívic de la Sagrera-La “Barraca”. La ruta també va servir per visualitzar el futur associatiu del barri.

Sarrià

I el passat 16 de maig va ser el torn pel barri de Sarrià, amb la col·laboració de l’Associació Cultural Casa Orlandai, en el darrer dels #GR_Associacions que hem fet fins al moment. Al Centre Parroquial de Sarrià vam conèixer la Taula d’Entitats de Sarrià i visitar el reformat Teatre de Sarrià, gestionat des del teixit associatiu. També vam poder escoltar les reivindicacions del col·lectiu de joves “No Tenim Lloc” que reclamen a l’administració espais per poder dur a terme les seves activitats, visitar el Centro Asturiano i descobrir l’acció comunitària a través de l’agricultura urbana que es realitza a l’Espai Gardenyes. L’itinerari va finalitzar a la Casa Orlandai, una antiga escola, avui convertida en centre cívic i seu de moltes associacions del barri.

Durant aquest primer trimestre de rutes associatives en el marc del #GR_Associacions s’han visitat un total de 19 associacions de la ciutat. La participació en els diferents itineraris ha estat d’una mitjana de 20 persones per ruta. 

El denominador comú de totes les rutes ha estat la satisfacció de les associacions de poder explicar i visualitzar els seus projectes i compartir les seves preocupacions, alhora que les persones que les visitaven han pogut prendre consciència del paper transformador de les associacions als barris. A més, a través del #GR_associacions hem pogut descobrir aquests tres barris de la mà de qui segurament més els coneixen, les seves associacions i els seus veïns i veïnes.

A l’octubre reprendrem el #GR_Associacions. Estigueu pendents a www.bcn.cat/tjussana/gr.

Skip to content