Cures ara i sempre! Nou repte per treballar les cures a l’entitat

 2020-04-16

Cuidar-nos i cuidar és una de les crides més escoltades aquests dies. La crisi del #COVID19 ha fet evident la necessitat de cuidar-se a un mateix i a la resta. Però aquestes cures han de ser-hi sempre per tal d’aconseguir societats humanes, siguin quines siguin les circumstàncies. I les associacions són espais idonis per treballar moltes de les qüestions relacionades amb la promoció de les cures entre les persones.

Per aquest motiu, des de la Comissió de Cures de Torre Jussana hem engegat un programa de cures, amb el nom de "Cuidem-nos: ara i sempre". Cada 15 dies us proposarem un repte per ajudar-vos a incorporar l’ètica de la cura a la vostra organització.

Si necessiteu suport alhora de posar en marxa aquests reptes us podeu posar en contacte amb nosaltres i estarem encantades d’ajudar-vos. (cures@tjussana.cat).

 

Repte per les properes setmanes:

Aprofitant les eines telemàtiques, feu una trobada quinzenal amb els vostres equips de treball associatius per explicar-vos com esteu i parlar de temes de la vostra organització.

Les entitats són espais amb molt potencial terapèutic, tant a nivell individual com a nivell col·lectiu, i les emocions són un aspecte clau de les persones, vinculat amb la nostra experiència subjectiva del que està passant.

Una manera de mirar-nos els grups, les entitats, les associacions i els col·lectius és a partir de les emocions.

Per tant, us proposem que durant aquests dies les entitats feu una trobada quinzenal (aprofitant les eines telemàtiques) amb l’equip tècnic (si en té) o entre els i les membres de la junta directiva, comissions de treball… i feu una roda de com esteu a nivell emocional i anímic, escoltant-vos els uns a altres i deixant de banda, en aquest primer moment, els objectius, les tasques i activitats de l’entitat.

Compartir com estem ens ajuda a sentir-nos millor i més acompanyats i al mateix temps donem informació a la resta del grup. Poder-ho expressar ajuda a que tots i totes siguem més conscients de com estan els altres i ho puguem tenir en compte.

Després d’escoltar-vos ja hi haurà temps de reprendre les qüestions organitzatives de l’entitat. I un cop tornem a la normalitat, aquesta roda emocional és una pràctica que podeu mantenir en les vostres trobades per a millorar la confiança i les relacions dins del grup.

Per fer aquestes reunions us recomanem que consulteu el recurs de TJ "Com fer reunions virtuals efectives? Algunes idees"

 

Cuidem-nos ara i sempre: Una proposta per treballar l'ètica de les cures a les entitats

Cada 15 dies, la Comissió de Cures de Torre Jussana us proposarà un nou repte. El primer va consistir en el webinar que vam realitar el passat 8 d'abril amb el títol de "Teixit associatiu i gestió psicològica i emocional en temps de COVID19", a càrrec d'Alexandra Mariné, psicòloga i formadora de TJ. Recupereu el vídeo complet

També aprofitem per recomanar-vos un recurs associatiu: la guia d'autodiagnosi online "“Sembrant cures per cultivar canvis” elaborada per Lafede.cat. Una proposta molt útil per al sector que us animem a compartir-la amb les persones de la vostra junta directiva, consultar-ne els continguts i fer l'autodiagnosi que s’hi proposa.

 

Skip to content