Cuidem-nos ara i sempre! Nou repte per treballar les cures a l’entitat

 2020-05-21

Cuidar-nos i cuidar és una de les crides més escoltades aquests dies. La crisi del #COVID19 ha fet evident la necessitat de cuidar-se a un mateix i a la resta. Però aquestes cures han de ser-hi sempre per tal d’aconseguir societats humanes, siguin quines siguin les circumstàncies. I les associacions són espais idonis per treballar moltes de les qüestions relacionades amb la promoció de les cures entre les persones.

Per aquest motiu, des de la Comissió de Cures de Torre Jussana hem engegat un programa de cures, amb el nom de "Cuidem-nos: ara i sempre". Cada 15 dies us proposarem un repte per ajudar-vos a incorporar l’ètica de la cura a la vostra organització.

Si necessiteu suport alhora de posar en marxa aquests reptes us podeu posar en contacte amb nosaltres i estarem encantades d’ajudar-vos. (cures@tjussana.cat).

 

Repte 4: Reflexioneu sobre les vostres emocions en el marc de l'entitat 

Les persones són la base de les entitats, ja siguin persones associades, membres de la junta directiva o de l’equip remunerat. El treball en grup i col·lectiu que es desenvolupa a les entitats genera vincles, relacions, complicitats però també divergències i conflictes…. i, per tant, les entitats són espais on també es remouen emocions, com passa en qualsevol espai amb interacció humana.

Atendre i entendre les emocions en el grup és important per a poder gestionar-les, millorar les relacions i prevenir conflictes. Per això proposem començar a treballar la presa de consciència de les emocions a partir d’un treball personal per a guanyar consciència sobre el que sent un mateix,  què és el que més costa, quins són els reptes a nivell personal per a guanyar confiança en l’expressió d’aquests sentiments en el grup i entendre també les emocions dels altres.

El repte d’aquestes setmanes es que des de l’entitat promogueu un treball de reflexió personal sobre les emocions a partir de les següents preguntes que us poden inspirar i que podeu trobar en la guia Tenim la salut en ment, elaborada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya:

  • Com em relaciono jo amb les emocions? I la meva entitat?
  • De les quatre emocions bàsiques (alegria, tristesa, ràbia i por); amb quines em sento més identificat/ada? Quines em són més difícils de sentir o de veure com les senten els altres? Com han estat tractades aquestes emocions en la meva família? Crec que m’ha afectat? I en la societat?
  • I en la meva entitat? Quines emocions sento que estan més permeses i quines menys?
  • Quin és el sistema de creences de la meva entitat en relació a les emocions? Què hi té a veure amb la nostra història col·lectiva, és a dir, amb el tractament de les emocions en la nostra societat?

 

Cuidem-nos ara i sempre: Una proposta per treballar l'ètica de les cures a les entitats

Cada 15 dies, la Comissió de Cures de Torre Jussana us proposarà un nou repte. El primer va consistir en el webinar que vam realitzar el passat 8 d'abril amb el títol de "Teixit associatiu i gestió psicològica i emocional en temps de COVID19", a càrrec d'Alexandra Mariné, psicòloga i formadora de TJ. Recupereu el vídeo complet.

El segon repte que us proposàvem consistia en fer una trobada virtual amb els membres dels equips de treball de l'associació per explicar-vos com esteu i parlar de temes de la vostra organització.

El tercer repte consistia en parlar amb la vostra base social.  Us convidàvem a pensar una acció per dialogar amb la vostra base social i que us permeti conèixer com estan les persones que en formen part i què esperen de la organització ara i en el futur

També aprofitem per recomanar-vos un recurs associatiu: la guia d'autodiagnosi online "“Sembrant cures per cultivar canvis” elaborada per Lafede.cat. Una proposta molt útil per al sector que us animem a compartir-la amb les persones de la vostra junta directiva, consultar-ne els continguts i fer l'autodiagnosi que s’hi proposa.

Ves al contingut