“Aquest procés d’acompanyament ens ha obert una nova manera de treballar, fent servir el conflicte com a motor de canvi”

 2023-12-21

L’Associació Germanetes Jardins d’Emma és una entitat sense afany de lucre que treballa per a la millora i l’augment de la superfície agrícola de la ciutat, per a la preservació de la biodiversitat i l’adaptació al canvi climàtic.

Avui hem volgut parlar amb la Júlia García, Coordinadora Tècnica de l’organització, perquè ens doni les claus del procés d’acompanyament que hem fet i que s’ha focalitzat en tres aspectes clau: 

  1. Alineació del projecte comú.
  2. Definició de l’estructura de l’entitat. Posar-la en valor com a element aglutinador dels diferents projectes i veïnes que formen part de Germanetes – Jardins d’Emma.
  3. Millora del sistema de governança.

Però molt millor que explicar-ho nosaltres, posem veu al seu testimoni.

Com a entitat, en quin punt us trobàveu abans d’iniciar el procés d’acompanyament?

Estàvem en una situació de desavinences i tensió, de poca cura en la relació entre els projectes i amb els processos d’incorporació de nous membres a l’entitat. Una situació interna que venia agreujada per un conflicte extern amb el districte. Tot això ens va fer plantejar si anàvem cap a una divisió amb trencament de l’entitat o a fer una capgirada.

Quins àmbits necessitàveu reforçar?

Necessitàvem fer un canvi en les dinàmiques productives i reproductives de l’entitat. A més a més, també havíem de solucionar conflictes relacionats amb els rols de poder dins de l’entitat, amb la mentalitat poc realista de l’associació, amb la seva comunicació interna i externa i amb la responsabilitat a l’hora de distribuir i assumir tasques.

Quin va ser l’objectiu de l’acompanyament? Què vau fer en aquest acompanyament?

L’objectiu era generar una identitat com a associació a través de la construcció de noves dinàmiques que incorporessin totes les persones dins dels òrgans de participació des d’una mirada integradora. Veníem d’una situació en què les persones no sentien que la seva opinió tingués pes en les decisions dels projectes col·lectius.

L’acompanyament va consistir a detectar disfuncionalitats dins de l’estructura organitzativa i així poder assenyalar aquells àmbits on calia emprendre accions de canvi. En alguns casos ja s’ha pogut aplicar, com és el cas de l’Assemblea General de l’entitat, on s’ha regenerat els mecanismes de difusió i contingut.

“Ens vam plantejar si anàvem cap a una divisió amb trencament de l’entitat o a fer una capgirada”

Júlia García, Coordinadora Tècnica de l’Associació Germanetes Jardins d’Emma

Com valoreu la metodologia aplicada en les sessions de treball?

La metodologia s’ha anat adaptant a nosaltres. La tècnica que ens ha fet l’acompanyament ha sabut entendre, copsar i proposar en coherència amb les especificitats de l’entitat. Ens ha facilitat unes eines perquè poguéssim fer una lectura de la nostra estructura i els diferents rols presents a l’associació.

Quines oportunitats de millora se us van obrir?

Ens ha obert una nova manera de treballar, fent servir el conflicte com a motor de canvi. S’ha generat un pla estratègic i es farà un pla de comunicació per evitar caure en antics errors. A més, s’han donat noves participacions i apoderaments de membres de l’Equip de Coordinació i Motor (ECiM) que fins ara no es trobaven en posició d’intervenir.

Quins aspectes positius considereu que ha aportat a la vostra entitat la realització d’aquest acompanyament?

Totes les persones membres de l’ECiM han aportat temps i predisposició als canvis i a les revisions personals. Des de l’entitat s’han destinat tots els recursos disponibles, com ara els espais de l’associació i hores laborals de la Coordinació tècnica.

Creieu que el vostre cas és extrapolable a altres barris/entitats de la ciutat?

Sí, allà on hi hagi teixit associatiu i implicació és molt possible que hi hagi conflicte. Aquesta situació es pot donar amb més freqüència si es tracta d’entitats que operen a l’espai públic i en conseqüència impliquen un grau elevat de diversitat.

“L’acompanyament va consistir en detectar disfuncionalitats dins de l’estructura organitzativa i així assenyalar aquells àmbits on calia emprendre accions de canvi”

Valoreu de forma positiva la intervenció de TJ?

Estem molt agraïdes de què existeixi un servei gratuït que incorpori aquests tipus de processos per continuar enfortint i mantenint la base del moviment social.

 Quins reptes teníeu al davant? Teniu previst fer algun altre acompanyament?

Ara per ara, el nostre repte és consolidar totes les decisions preses i fer-ne un seguiment perquè es compleixin. Canviar dinàmiques no és fàcil i no volem retrocedir en l’aprenentatge. L’entitat està motivada, compromesa i esperançada. El proper pas? Crear un pla de comunicació amb el suport de les tècniques de comunicació de Torre Jussana.

Com espereu estar d’aquí a un any?

En revisió i en constant millora. Com hem apuntat anteriorment, assumim el compromís d’estar atentes a la implementació de millores a mitjà i llarg termini.

Sobre l’Associació Germanetes Jardins d’Emma…

  • Promouen l’agricultura ecològica en horts i jardins urbans i la participació ciutadana.
  • Donen suport a projectes i lluites veïnals i a l’enxarxament al teixit associatiu del barri.
  • Dinamitzen diferents espais públics: els Jardins d’Emma, els Jardins Paula Montalt, l’Espai Germanetes, Espai Nur i altres entorns del barri de l’Esquerra de l’Eixample.
  • Acullen projectes com l’Aula Viva, el Mercat de Pagès o el Projecte Revolta.
  • Engeguen projectes educatius que incorporin aquests valors.

Voleu estar al dia de totes les novetats del sector? Seguiu-nos a les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), subscriviu-vos al butlletí electrònic TJExpress o estigueu atentes a la nostra web.

Ves al contingut